Copil din comunitatea romilor de la Iveşti: “Râd toţi de mine că-s singurul ajuns la 8 ani şi încă n-am nevastă”

Copiii romilor sunt forţaţi de părinţi să se căsătorească de la vârste fragede, miza fiind sutele de bani din aur care sunt daţi ca zestre. Cuscrii bat palma, iar copiii lor îşi unesc destinele chiar dacă nu s-au văzut niciodată. Imediat se stabileşte totul, până la cel mai mic detaliu: zestrea, meniul de petrecere, locul unde vor locui cei doi miri.

În localitatea Iveşti, din judeţul Galaţi, majoritatea băieţilor care au ajuns la vârsta de 7 ani sunt deja însuraţi.

La cei opt ani ai săi, Adrian Stănescu a ajuns victima etniei în care trăieşte.

Pentru că tatăl său a refuzat să îl însoare aşa cum spune „tradiţia”, băiatul a ajuns subiect de glumă la şcoala unde învaţă.

„Râd copii de mine că sunt neînsurat. Îmi spun că s-au terminat fetele, că nu mai am pe cine să iau. Eu nu vreau să mă însor decât pe la 17-18 ani pentru că asta nu e viaţă pentru mine. Eu nu înţeleg care-i treaba cu nunta, eu vreau să mă joc şi să mă duc la şcoală”, ne-a spus Adrian Stănescu (8 ani).

Aceleaşi nelămuriri le are şi verişorul său de şase ani, care se numeşte tot Adrian Stănescu, dar e logodit cu o fetiţă din sat.

„Nu ştiu ce-i aia nuntă, acum două, trei săptămâni m-au luat, m-au dus acolo şi atât. M-au logodit”, spune Adrian cel mic.

O astfel de petrecere a avut loc chiar duminică, atunci când bulibaşa din localitate şi-a „logodit” fiica de doar 8 ani cu un băiat de şapte ani.

Zestrea „miresei” a depăşit un milion de lei. Cei de la Protecţia Copilului au spus că nu au intervenit la nuntă de teamă sa nu iasă cu scandal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.