Shadow

Primarii din judeţul Botoşani caută rromi cu scris citeţ şi fără cazier

Edilii din judeţ trebuie să găsească cetăţeni rromi care să-i numere pe cei din comunităţile lor la recensământul din toamnă. Legea nu prevede acest lucru, însă prefectul le-a cerut edililor să ia astfel de măsuri în speranţa că rromii îşi vor declara adevărata etnie şi nu se vor mai pretinde români, ca în 2002.

Prefectul de Botoşani le-a recomandat primarilor din localităţile unde sunt comunităţi importante de rromi să se asigure că membrii etniei să fie număraţi de unul de-al lor, deşi în hotărârea Guvernului privind organizarea recensământului nu scrie că trebuie cooptaţi rromi în această acţiune. Solicitarea lui Cristian Roman vine după ce la precedentul recensământ, cel din 2002, la Botoşani mii de persoane despre care se ştia foarte clar că aparţin etniei s-au declarat români.

În acte se dau români

Comune recunoscute ca fiind populate cu sute de rromi, precum Corni, Cristineşti sau Hudeşti, au ajuns astfel ca oficial să aibă foarte puţini membri ai etniei. Cel mai elocvent exemplu este satul Balta Arsă din comuna Corni, unde poţi număra cetăţenii români pe degete, dar care în acte nu are niciun rrom.

„Eram viceprimar atunci. În actele de Stare Civilă, în certificatele de naştere, nu apare niciunul ca rrom şi nici nu s-a declarat unul la recensământ“, a menţionat Dorel Dorneanu, primarul din Corni. În acest fel, la recensământ a reieşit că în Botoşani trăiesc numai 3.390 de rromi, deşi în realitate aceştia  sunt de peste patru ori mai mulţi.

Liderii judeţeni ai Partidei Romilor „Pro Europa“ susţin că etnia are de fapt în jur 15.000 de membri la Botoşani, din care aproximativ jumătate sunt adulţi. Găsirea în fiecare comună a unui rrom care să poată face treaba unui recenzor nu este o chestiune tocmai facilă. Pe lângă faptul că puţini sunt cei care îşi recunosc apartenenţa etnică, ei trebuie să îndeplinească o sumedenie de alte condiţii. Printre altele, recenzorul rrom trebuie să aibă o ţinută decenţă, o vedere bună, să cunoască limba română, să ştie să efectueze câteva calcule şi să aibă capacitate de efort prelungit.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească

De asemenea, trebuie să cunoască limba romanes, să fie disponibil în intervalul orar 8.00-20.00 şi să aibă telefon mobil. Şi nu în ultimul rând trebuie să aducă şi cazierul judiciar, la fel ca şi cetăţenii români care fac recensământul. „Aceşti oameni vor intra în casele cetăţenilor şi nu vrem să se întâmple ce vedeţi seara la televizor, deci, atenţie mare când recrutaţi personalul“, le-a recomandat prefectul Cristian Roman primarilor din judeţ.

Recrutarea rromilor se va desfăşura până pe 15 septembrie, iar şefii judeţeni ai Partidei Romilor au promis că se vor implica în acţiune. „Deja am transmis la toate filialele din judeţ, liderilor, experţilor care lucrează ca mediatori şcolari sau sociali să avem câte un reprezentant în fiecare localitate care să meargă la recensământ cu recenzorul“, a spus Gheorghe Borcoi, preşedinte Partida Romilor „Pro Europa“ Botoşani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *