Shadow

Rromii români dorm în parcurile din Berlin

Rromi români sunt din nou în centrul atenţiei presei de la Berlin. Cel puţin 30 de adulţi şi copii veniţi din România „au campat” în Görlitzer Park, unul dintre cel mai îndrăgite parcuri din capitala germană.

Că este vreme bună sau plouă, rromi români dorm în parcul berlinez, sub cerul liber, în saci de dormit sau acoperiţi cu pături murdare, relatează cotidianul „Der Tagesspiegel”.
Locuitorii zonei se plâng că rromii îşi fac nevoile peste tot şi că aruncă inclusiv pamperşii copiilor pe unde apucă. Ei au mai povestit că în cafeneau din vecinătatea parcului dispar tot mai des lucrurile oamenilor.
„Vă rog ajutaţi-mă”, strigă Lenuţa D. jurnaliştilor germani. Îl cheamă pe fiul ei, Alexandru, care merge de un an la şcoală în Berlin să le traducă ziariştilor povestea ei.

Vecinii se plâng de gălăgia pe care o fac rromii

Femeia spune că împreună cu familia a fost dată afară din locuinţa socială pe care o primiseră în capitala germană. Lenuţa a mai declarat că propietarul casei i-a promis o altă locuinţă, dar că nu s-a ţinut de cuvânt. Propietarul se apără, spunând că vecinii Lenuţei s-au plâns că familia ei face prea multă gălăgie, că „ţipă şi zbiară până noaptea târziu”.
Locatarii s-au plâns şi că familia Lenuţei îşi face nevoile în curtea interioară, pe care o are imobilul şi că este agresivă cu ei. Ei spun că din cauza chiriaşilor veniţi din România, toată curtea este plină de gunoaie.

Nu vor casă departe de centru

Propietarul o contrazice pe Lenuţa, spunând că i-a oferit un alt imobil, în care să locuiască, dar că aceasta a refuzat, motivând că este prea departe de centrul Berlinului, unde ea şi familia ei merg zilnic să cerşească.
Cotidianul „Die Welt ” scrie şi el despre situaţia rromilor din Görlitzer Park. „Nu avem bani. Ai ceva de mâncare?”, le spune din prima jurnaliştilor o femeie. Când află cine sunt, uită brusc cele câteva cuvinte în germană: Vine în schimb un tânăr rrom, cu mult gel pe păr şi tricou colorat. Spune că ar vrea el să vorbească despre viaţa la Berlin, dacă jurnaliştii îi dau bani pentru asta.

Fără domiciliu stabil nu pot lucra

Psihologul Pavao Hudik care lucrează la o fundaţie germană, fiind expert în problema rromilor români şi bulgari veniţi la muncă în Germania, spune că oamenii din Görlitzer Park ar putea munci în construcţii sau la curăţarea străzilor, însă fără un domiciliu stabil ei nu pot fi angajaţi.
Un reprezentant al autorităţilor locale a declarat însă că primăria nu are suficiente fonduri ca să le ofere locuinţe familiilor de rromi venite la Berlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *