Shadow

Ambasadorul SUA îl trage de urechi pe primarul băimărean

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti este îngrijorat de planurile primarului din Baia Mare de a demola mai multe clădiri în care locuiesc rromi.

„Ambasadorul Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, a luat cunoştinţă cu preocupare despre planurile de a demola în grabă clădiri locuite în principal de rromi”, se arată într-un comunicat al ambasadei SUA. Reprezentantul diplomatic al Americii avertizează că rromi, care sunt pe cale să-şi piardă casele, „nu au fost înştiinţaţi cu privire la demolările plănuite iar autorităţile şi-au declarat intenţia de a evacua aceste persoane fără a se gândi la sănătatea sau siguranţa lor”.

Eforturi de la primărie

„Suntem de aceeaşi părere cu Amnesty International şi alţii care au declarat că aceste evacuări şi demolări nu ar trebui efectuate. Ambasadorul Gitenstein speră că domnul primar Cherecheş va face eforturi să găsească modalităţi de a îmbunătăţi situaţia locativă pentru toate persoanele din Baia Mare respectând în acelaşi timp drepturile tuturor”, se mai arată în comunicatul ambasadei americane.

3 în 1: Evacuare, demolare, mutare

La 23 august, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat, într-un interviu acordat presei locale, un plan de evacuare a „sute” de romi şi a altor persoane defavorizate social din cele patru zone ale oraşului. Edilul a precizat că aceste evacuări includ demolarea caselor pentru a împiedica alte persoane să le ocupe. Presa locală a relatat că persoanele şi familiile neînregistrate în Baia Mare vor fi trimise înapoi la locurile de reşedinţă şi vor fi împiedicate să se reîntoarcă în oraş.Mai multe organizaţii pentru drepturile omului şi reprezentanţi ai comunităţilor de rromi au protestat faţă de iniţiativa discriminatorie a primarului Cherecheş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.