Shadow

Baconschi asigura ca Romania si-a schimbat strategia in privinta integrarii rromilor

Romania si-a schimbat strategia in ceea ce priveste integrarea rromilor si nu mai finanteaza structurile supraregionale, ci doar institutiile locale, pentru a imbunatati situatia locativa de munca si educatie a rromilor, spune ministrul Teodor Baconschi.
Ministrul de Externe a afirmat, intr-un intervuiu pentru publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung, ca Romania doreste sa lege eforturile nationale locale cu cele la nivel european, in ceea ce priveste situatia rromilor.
“In Romania avem nevoie de ei – pe piata muncii, la constructia de infrastructura, in spitale, in agricultura este necesara multa forta de munca. Integrarea rromilor poate ajuta sa rezolvam aceasta problema”, a declarat ministrul.
Seful diplomatiei a apreciat, de asemenea, ca educatia este cheia pentru integrarea rromilor, dar a atras atentia ca este si o problema de generatii.
“Am inceput cu asta. Exista o serie de ‘discriminari pozitive’ pentru a incuraja rromii sa participe la sistemul de educatie, de exemplu, am introdus o cota pentru rromi in gimnazii. Peste 1.200 de elevi rroma profita, de exemplu, de sistemul ‘scoala dupa scoala'”, a explicat ministrul roman de Externe.
El a adaugat ca problematica rroma este princpiala sarcina a autoritatilor de la Bucuresti, dar si pentru UE, mai ales cand se pune problema distrugerii retelelor criminale si a cercurilor de traficanti de fiinte umane, carora rromii le cad victime.
“Lucram, de asemenea, la o noua strategie privind populatia roma 2011-2020, care sa puna in aplicare Strategia Europeana pentru rromi. Aceasta a fost o tema importanta a presedintiei ungare a Consiliului UE in prima jumatate a 2011. Trebuie ca pe termen scurt, mediu si lung sa promovam integrarea, altfel problema rroma va deveni o bomba cu ceas”, a conchis seful diplomatiei romane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *