Shadow

Manifestaţie împotriva rromilor, în Cehia

Proteste faţă de rromi au avut loc în ultima vreme în oraşul Varnsdorf, aflat la graniţa dintre Cehia şi Germania, relatează Sofia News Agency, potrivit NewsIn.
Poliţia a intervenit să protejeze comunitatea, iar clădirea rromilor este supravegheată de camere şi prezenţa poliţiei este permanentă.
Guvernul din Praga a trimis câteva sute de poliţişti în regiune, pentru o perioadă neprecizată.
“Rromii să meargă la muncă!”, au strigat protestatarii. Pe de altă parte, rromii spun că nici un angajator ceh nu este dispus să îi primească.
“Credem că protestele ar putea avea efecte psihologice serioase asupra copiilor rromi”, a spus un jurnalist german, fondatorul unei iniţiative cu numele “Ura nu este soluţia”.
Piaţa neagră este singura şansă de angajare pentru rromi, spune un bărbat care îşi întreţine cei cinci copii din ajutoarele sociale.
Protestatarii mai spus că afluxul rromilor a făcut să crească nivelul infracţionalităţii în Varnsdorf, dar, potrivit poliţiei, nivelul a crescut cu doar 0,9% în ultimii cinci ani.
Cercetările efectuate de radioul local nu au reuşit să găsească dovezi ale vreunei creşteri notabile a numărului rromilor – acum de circa 500 – în oraşul cu probleme economice şi cu 16.000 de locuitori.
Însă, în condiţiile în care rata şomajului în districtul Decin este de peste 15%, organizatorul marşului, Lukas Kohout, a reuşit să strângă 350 de protestatari în Varnsdorf.
Bărbatul de 28 de ani a intrat în atenţia publică în 2002, când s-a aflat că a călătorit în întreaga lume sub falsul pretext că este asistent al fostului ministru de externe Jan Kavan, care atunci era preşedinte al Adunării generale a ONU.
Premierul Petr Necas a vizitat Varnsdorf în septembrie, într-o încercare de a arăta că situţia este sub control, dar Kohout spune că Necas ar trebui să fie fericit că nu a fost jefuit în timpul vizitei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *