Shadow

Sa fie clar: Rromii nu exista

Am auzit, din nou, despre rromi. Asa cum se intampla mai mereu in ultimul timp. Am auzit ca isi fac miscare politica. Si am mai auzit vorbindu-se despre ei, de rau, in tara sau in strainatate. Ca de obicei. Concluzia ar trebui sa fie una singura, in ambele cazuri: rromii nu exista.
Nu e vorba de faptul ca n-ar exista ad litteram. Dar sa le luam pe rand. In primul rand, rromii nu exista politic. N-au existat vreodata. Si nu vor exista nici acum. O minoritate numeroasa nu e in stare nici sa se organizeze, nici sa se apere, nici sa se reprezinte. Cu alte cuvinte, nu e in stare sa conteze. Daca ar fi, daca si-ar folosi vreodata uriasa forta electorala, n-ai mai vedea atitudinea asta despre ei. Ba, mai mult, ei insisi ar reusi sa se ridice, prin faptul ca ar avea pentru prima data un asemenea model.
In al doilea rand, rromii nu exista cand ne referim la ei ca cetateni. Exista doar romani, despre asta e vorba. Nu exista rromi cand unii dintre ei fac prostii in strainatate. Ei sunt cetateni romani. Romani-romani. Nici cand fac in interior. In rest, da, exista, ca etnie.
Inainte de toate, sa recunoastem, totusi, ca avem multi-multi romani de etnie romana care ne fac tara de ras. Si ca, daca ar fi doar rromi cei care fac prostii in Vest, ar fi acelasi lucru. Tot din Romania vin, tot romani sunt.
Ambele exemple demonstreaza, insa, incapacitate. Incapacitatea etnicilor rromi de a face mai multe pentru ei insisi. Si incapacitatea statului roman de a-i transforma pe multi dintre ei in cetateni responsabili. A, si sa nu uitam de incapacitatea etnicilor romani de a privi adevarul in fata.

Incapacitatea romanilor rromi
Cand vedem rromi cu palate, cu masini, lanturi de aur si aruncand cu banii in Adrian Minune de-l pun jos, am fi tentati sa credem ca multi sunt asa. Adevarul e ca majoritatea rromilor sunt saraci lipiti. Multi dintre ei recurg la cersit si furat, din cauza asta. Sigur, au ce sa-si reproseze.
Si liderii lor au si ei sa-si reproseze. Din simplul motiv ca nu stiu sa fie lideri, dincolo de nivelul traditional, cvasitribal, al bulibasilor.
Formatiunea politica pe care o planuiesc, Alianta Civica Democratica, e sortita si ea esecului. Din simplul motiv ca, in momentul asta, rromii nu au capacitatea sa se uneasca. Iar cei care vor sa fie lideri, sa-i uneasca. Asta e povestea lor.

Incapacitatea romanilor romani. Si a statului
Cerem sa se spuna, cand rromii fac prostii in strainatate, ca sunt rromi. “Ziceti asta, ma! Romanii nu fura, nu ucid, nu cersesc!” Ei, da? Ba o fac. Sa nu mai incercam sa acreditam ideea ca rromii sunt vinovati de tot-tot pentru a ne spala constiinta. Ca doar ei fac prostii in strainatate, nu si etnicii romani. Ca, daca societatea romaneasca – ce ii cuprinde pe toti, de la etnicii romani la cei maghiari, tatari sau rromi – are pete pe obraz, sa ne consolam cu faptul ca macar comunitatea romaneasca – in sensul etnic, excluzand minoritatile – ar fi nevinovata. Cand, de fapt, nici vorba de asa ceva.
Chiar daca, procentual, rromii stau mult mai prost si au un procent mult mai mare de infractionalitate, avem zeci de mii de infractori romani-romani. Ceea ce, oricum, nu conteaza. Romanii par sa nu inteleaga ca, indiferent de etnie, ei sunt tot NOI. Tot din societatea noastra. Tot produsul societatii noastre. Si nu de acum, ci de multe sute de ani. Tot responsabilitatea noastra. In plus, sa lasam “sa se spuna ca sunt rromi astia care ne fac tara de ras”.
E o prostie sa ceri asta strainilor, cand in Europa de Vest nu te referi la cetatenii altui stat precizandu-le etnia. Cetatenia conteaza. Asta trebuie sa intelegem. In Vest, rromii nu exista. Toti sunt romani.
Sigur, poti si trebuie sa intelegi frustrarile unui om care vede cersetorii rromii fiind asociati tuturor romanilor, in Franta. Dar asta e. Ei, ca si romanii-romani care fura sau jefuiesc, sunt produsul statului roman. Al incapacitatii sale.

1 Comment

  • Zamfir marius

    Exista o banda de homoxeaxuali la alianta romilor condusa de DARAGIU MARIAN , de ce se intampla unele lucruri in aceste organizatii ale romilor din romania , de ce acest Daragiu marian si Ilie dinca se intanlesc la restaurant si vor sa-l detroneze pe presedintele partidei romilor pro europa , de ce se cheltuiesc fonduriile europene pe haleala. si distractii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *