Deputatul Madalin Voicu a declarat joi ca rezultatul din studiul Fundatiei Soros referitor la intoleranta fata de rromi nu trebuie privit drept unul ingrijorator, intrucat raspunsul celor chestionati nu ar privi atat minoritatea, cat actele antisociale ale unor persoane din aceasta.
“Cred ca este normal, nu cred ca iese dintr-un comportament firesc faptul ca oamenii care au educatie, cultura si pregatire sunt mai intoleranti. Dupa opinia mea, cu cat ai mai multa carte si cu cat esti mai educat si ai o cultura, esti mai deranjat si mai putin dispus sa tolerezi nu neaparat o minoritate, ci acte antisociale, sau de indisciplina, sau incorectitudine. Nu e neaparat vorba de discriminarea unei etnii, e vorba despre pretentiile pe care un om educat le are de la viata, de la societate si de la oamenii cu care intra in contact”, a comentat Voicu.
Deputatul a mai spus ca rromii “deranjeaza mai mult vizual si comportamental, insa oamenii culti refuza comportamentul deviant indiferent de minoritatea din care provine acesta”.
Potrivit studiului “Religie si comportament religios”, realizat de Fundatia Soros Romania, rromii sunt singura minoritate respinsa de romanii cu educatie superioara, persoanele cu cel putin cativa ani de facultate fiind mult mai intolerante cu aceasta minoritate decat media.
La nivelul intregii populatii, rromii si sectantii sunt respinsi de o treime dintre romani, arata aceeasi cercetare.
Unul din sase romani nu ar dori sa aiba vecini musulmani, evrei sau maghiari, iar peste jumatate din populatia Romaniei nu vrea sa locuiasca langa homosexuali, mai releva studiul.
Conform studiului, grupul etnic majoritar (romanii) este mai intolerant decat grupurile etnice minoritare. Raportat la religie, datele indica o similarite a nivelului de intoleranta intre doua grupuri extrem de diferite: respondentii de religie ortodoxa si ateii sunt cei mai intoleranti.
Potrivit realizatorilor studiului, analiza profilului celor care resping minoritati arata o tendinta ingrijoratoare: persoanele sub 30 de ani sunt mai intolerante decat cele peste 30 de ani.