Dupa ce au fost subiectul unui scandal cu tema rasista, atat in Franta, cat si in Italia, rromii cu provenienta din Romania, care traiesc in Peninsula, sunt acum subiectul unui documentar realizat de doi jurnalisti italieni.
Acestia prezinta povestile unor rromi care locuiesc in mizerie, in colonii la marginea orasului Torino, care nu au bani, locuri de munca sau scoli pentru copii.
Documentarul are 26 de minute si prezinta o altfel de poveste a rromilor, care sustin ca le este dor de casa, dar care recunosc ca au fost nevoiti sa-si paraseasca tara din cauza faptului ca nu isi gasesc un loc de munca.
“Nu stiu ce intelegeti prin nomazi. Nomad e unul care nu are tara, dar noi avem o tara. Toti avem o tara. In tara noastra nu sunt conditiile de baza pentru a trai si asta este motivul pentru care voi ne numiti nomazi. Dar un nomad e cel care nu are nicio tara, niciun act de identitate, niciun document.
Pentru voi suntem nomazi pentru ca traim in aceste conditii mizerabile, de clasa joasa. Dar suntem si noi oameni civilizati”, sustine unul dintre rromii din tabara de la marginea orasului Torino, potrivit La Stampa.
Filmarea s-a facut intr-o tabara in care traiesc aproximativ 500 de persoane, formata din rromi din Romania si din fosta Iugoslavie. In 2010, Asociatia “Terra del Foco”, in colaborare cu primaria din Torino, a strans aproximativ 1.000 de tone de gunoi din zona unde traiesc acestia.
“Noi venim dintr-o zona frumoasa a Romaniei, de munte, dar nu avem fabrici. Nu avem unde sa lucram in Romania si de aceea am decis sa venim aici, in Italia. Pentru o viata mai buna pentru copii. Eu am doi copii si vreau sa le ofer un viitor mai bun, o scoala si o pregatire. In tara mea nu pot trai, nu pot avea o viata decenta”, sustine un rrom in varsta de 29 de ani, care recunoaste ca in Romania are o casa si ca nu ar fi fost nevoit sa stea in baraci, asa cum face in Italia.
“Aici avem o baraca, de aproximativ 3 metri pe 3. (…) Apa nu exista, ci o transportam din strada. Lumina o luam de la generatoarele pe care le-au cumparat unii si platim 10 euro pe saptamana de fiecare, pentru benzina”, a continuat el.
La randul sau, sotia sa a declarat ca spera ca vor gasi o slujba, ca vor putea construi o casa si ca vor reusi sa isi trimita copiii la scoala si sa fie fericiti, “sa aiba o familie decenta”.
“Aici e multa murdarie, nu-mi place. E multa galagie”, sustine femeia, care recunoaste ca ar face orice slujba, inclusiv curatenie sau babysitter.
“Povestea noastra este foarte dificila de povestit. Am lasat acasa toate persoanele dragi. Nu pot sa povestesc, este prea greu de povestit”, spune la randul sau o alta femeie rroma, in varsta de 59 de ani.