Shadow

156 de ani de la dezrobirea romilor

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – ROMANO KHER (CNCR-RK), instituţie publică din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, readuce astăzi în memoria colectivă perioada sclaviei romilor, un fapt istoric care a marcat existenţa lor atât în trecut cât şi în prezent.
Oficial, în România trăiesc 619 romi, însă neoficial ar fi 1.200.000

Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial – ziua dezrobirii romilor din România – prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.
„CNCR – Romano Kher ia act cu mâhnire de faptul că nici astăzi, la 156 de ani de la abolirea sclaviei/robiei pe teritoriul statului român, romii din România nu se simt pe deplin liberi. Dovadă stă numărul mic de romi, aproximativ 619.000, care la recensământul din octombrie 2011 şi-au asumat apartenenţa etnică, în condiţiile în care datele neoficiale arată că de fapt, numărul etnicilor romi se ridică la cel puţin 1.200.000 de persoane”, se arată într-un comunicat al CNCR.
“Rezultatele recensământului cu privie la etnia romă sunt consecinţe directe ale faptului că romilor încă le este teamă de eventualele repercursiuni în urma declarării apartenenţei etnice”, a declarat Mihaela Zătreanu, director CNCR – Romano Kher.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *