Shadow

In Bucuresti va fi infiintat un liceu cu predare in LIMBA ROMANI

Invatamantul romanesc ar putea inregistra o premiera in toamna, cu un liceu adresat exclusiv romilor, care vor studia limba romani. Initiativa apartine grupului minoritatilor nationale si este sustinuta de guvern.

Iar primarul sectorului 5, unde ar urma sa fie amplasata scoala, promite sprijin si fonduri. Scolirea romilor s-ar putea face intr-o fosta unitate militara. Este varianta cea mai ieftina.
Initiatorii proiectului sustin ca in sectorul 5 ar fi cei mai multi romi declarati din capitala – in jur de 30.000 de persoane, in randul carora analfabetismul adultilor ar depasi 35%.

In liceul pentru romi, va fi studiata limba romani. Demersul minoritatilor are girul premierului.

“Vom putea, in fine, oferi comunitatilor de romi posibilitatea de a-si educa copiii intr-un liceu care sa aiba si linie de predare in limba romani”, a declarat Ungureanu.
Dar asociatiile non profit care se straduiesc de ani de zile sa-i integreze pe romi in societate critica initiativa parlamentarilor.
“Incurajeaza segregarea si, pe de o parte, pe romi ii face sa piarda din increderea pe care inceput sa o castige, iar pe romani ii face sa fie din ce in ce mai ignoranti”, a declarat Oana Livadariu de la Asociatia Ovidiu Rom.
La fel gandesc si membrii Aliantei Civice Democrate a Romilor. In replica, Nicolae Paun, unul dintre initiatorii proiectului, spune ca infiintarea liceului va duce la scaderea abandonului scolar.
Momentan, initiativa deputatilor din grupul minoritatilor nationale are acordul coalitiei. Daca va trece de Parlament si va obtine finantare, din toamna ar putea functiona primul liceu pentru romi din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *