Ţiganii din Gorj îi cer despăgubiri Regelui Mihai la CEDO

Aproximativ 700 de ţigani căldărari din Gorj aşteaptă de mai mulţi ani finalizarea procesului pe care i l-au intentat Regelui Mihai la CEDO. Reclamanţii solicită ca fostul suveran să îi despăgubească pentru bunurile pe care le-au pierdut ca urmare a deportării în Transnistria.

Ordinul prin care ţiganii au fost deportaţi a fost semnat chiar de către Regele Mihai. Dosarul a fost întocmit de Alianţa Rromilor Nomazi şi Căldărari din România, fiind depus la CEDO de Mihai Toma, preşedintele organizației din Gorj.
“Avem un dosar cu Regele Mihai pentru că el a semnat deportarea rromilor în Transnistria, pentru că era atunci şeful statului. Am dus, în urmă cu mai mulţi ani, dosarul la CEDO, dar nu am mai primit nici un răspuns. Am depus dosarul din partea Alianţei Rromilor. Am deschis dosarul la Sibiu, acolo unde e împăratul Iulian, şi ni s-a cerut să plătim peste trei miliarde de lei vechi taxă de timbru la valoarea despăgubirilor cerute de la Regele Mihai. Nu am putut plăti banii respectivi şi am luat dosarul. Personal am fost să depun dosarul la CEDO”, a declarat Mihai Toma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.