ROMII ÎS DĂŞTEPŢI. Poţi prezice viitorul unui copil “după faţă”?: “Ăştia vor fi hoţi”

Ce înseamnă să discriminezi? Ce înseamnă să pui etichete oamenilor pe care nu îi cunoști? Cum se vede viitorul romilor de sus, de pe piedestalul pe care s-au cocoţat românii: SUMBRU. Ei nu vor ajunge NIMIC! Poate doar nişte infractori, hoţi sau cerşetori!

Un talkshow care abordează o problemă cunoscută în România – Educaţia romilor şi specializarea lor profesională a scos la iveală o serie de preconcepţii.
Talkshow-ul s-a desfăsurat pe străzile din cele mai mari oraşe din România şi le-a permis trecătorilor să devină invitaţi în emisiune şi să răspundă la întrebarea “Ce va fi când va fi mare” – adică sa-si spuna parerea despre viitorul copiiilor romi care se jucau in apropierea platoului constituit ad-hoc.
Oamenii s-au arătat sceptici. Într-un copil rom nu au văzut decât un hoţ, un cerşetor şi un infractor. Românii nu s-au ferit să facă cele mai sumbre preziceri. Ce va ajunge un copil rom? “Nimic. Va ajunge să cerşească, să fure şi să dea în cap. Au furat, ei nu s-au obosit cu munca, dar rele au făcut”.
De ce? Motivul pentru care îi văd aşa este pentru că se uită “după faţă”. “Nişte infractori, nişte oameni care vor face foarte multe rele. Ăştia nu vor fi nimic. Vor fi hoţi”.
Dacă ar putea ajunge medici? “Slabe speranţe”. Oamenii au reţinerile lor şi nu cred că romii ar putea avea cariere!

Leave a Reply

Your email address will not be published.