Shadow

Timisorenii, infuriati de demolarea casei Muhle de catre un clan de romi

Demolarea casei Muhle, situată pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 din Timișoara, de către un clan de romi a stârnit furie în rândul timișorenilor. Ultimele care au luat atitudine sunt față de distrugerea istoriei municipiului Timișoara sunt asociațiile civice.

„Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timişoarei, grup informal alcătuit din componente ale societăţii civile din Timişoara, consideră că demolarea casei Wilhelm Muhle este un atentat la istoria şi memoria oraşului şi a regiunii Banat, la libertatea cetăţenilor de a li se respecta tradiţia şi identitatea, la însăşi libertatea de a trăi într-un oraş civilizat”, se arată într-un comunicat transmis de acest comitet.
În opinia membrilor Comitetului civic pentru patrimoniul urban al Timişoarei, ceea ce s-a întâmplat cu acest imobil, considerat drept unul dintre cele mai frumoase din municipiu, este „un act monstruos, potrivit cu epoci de tiranie dement totalitară”.
„Modul barbar şi în acelaşi timp perfid prin care o anumită categorie de proprietari imobiliari fac să dispară, an dupa an, părţi ale sufletului Timişoarei, se constituie într-un demers nu doar imoral, dar şi contrar normelor legale româneşti şi europene. Nimeni nu are dreptul să ne distrugă istoria. Este un act monstruos, potrivit cu epoci de tiranie dement totalitară şi nu cu un timp al democraţiei şi al deschiderii spre Europa. Demolarea casei Muhle din Timişoara este un act şocant de malign vandalism urban, nedemn de un oraş ce se vrea Capitală Culturală Europeană”, se mai arată în comunicatul amintit.
Comitetul cataloghează drept inadmisibilă lipsa de reacţie a autorităţilor locale, care „prin pasivitate, ineficienţă sau lipsă de bună credinţă”, au permis demolarea unei părţi din casa Muhle.
„Comunicatul de presă lipsit de substanţă, dat de Primăria Timişoara acum, în plina campanie electorală, este revoltător şi jignitor la adresa timişorenilor. De altfel, locuitorii Timişoarei sunt deja obişnuiţi cu această strategie devenită un sistem, prin care unii proprietari cer autorizatii pentru lucrări minore (“mansardari”, “consolidari” etc.) şi, cu acordul tacit al autorităţilor, peste noapte, hoţeşte şi banditeşte, dărâma pur şi simplu monumente irecuperabile ale patrimoniului şi ale istoriei timişorene”, mai afirmă cei de la Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timişoarei.

În opinia lor, în urma acestui act monstruos, Timişoara nu va mai fi niciodată ce a fost

„Realitatea şocantă a acestui moment sinistru marchează istoria oraşului cu o pata întunecată de neşters. Niciodată Timişoara nu va mai fi ce a fost. Imaginea oraşului, oricum mutilată de ani de zile de intervenţii catastrofale din punct de vedere urbanistic, este pentru totdeauna compromisă, atât în ochii cetăţenilor săi, cât şi în cei ai acelora care o admirau de departe. Cu atât mai mult cu cât s-a demonstrat, din nou, că integritatea şi onoarea ei sunt mereu în pericol şi că cei care ar trebui să o protejeze nu sunt în stare să o facă”, se mai arată în comunicat.
La final, membrii comitetului se întreabă dacă este cineva capabil să îi protejeze pe cetăţenii Timişoarei de astfel de „crime împotriva memoriei colective”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *