Shadow

Peste 3.000 de romi sărbătoresc la Costeşti Ziua Naţională a Romilor, de Sfânta Maria Mică

Peste 3.000 de romi din toată ţara au venit, sâmbătă, la Costeşti, judeţul Vâlcea, pentru a sărbători Ziua Naţională a Romilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică.
Sărbătoarea a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă şi cu rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul pentru a le fi iertate păcatele.
După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, romii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică au mers în poiana din Costeşti, judeţul Vâlcea, unde şi-au etalat bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, şi au întins o masă mare cu bucate alese: sarmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe. La petrecere au sosit manelişti şi lăutari.
Mulţi dintre romi au venit încă de vineri seară şi au întins corturile, au încins grătarele şi au ascultat muzică, iar femeile care au gătit au realizat o expoziţie ad-hoc a bucatelor.

Regele Cioaba i-a rugat sa nu-si etaleze averea la Costesti. Sute de tigani nu s-au putut abtine

Sute de tigani din toata tara si-au pus pirandele sa se gateasca, dar mai ales sa le gateasca, doar este Sfanta Marie Mica, protectoarea lor. Fiecare a venit la chef cu ce a avut mai bun. Unii cu Mercedesurile sau cu Ferrari, altii cu purceii de lapte.
Pe mese a fost belsug. Purceilor de lapte le-au facut concurenta niste curcani. Dar ca sa nu se supere bucataresele, crestinii au gustat din toate cate putin.
Adunate, limuzinele de zeci de mii de euro asteptau ca niste soldati obositi in fata corturilor fumengande. Desi Regele Cioaba le-a cerut supusilor sa nu-si mai etaleze cu atata ostentatie podoabele, unii n-au rezistat tentatiei sa le arate dusmanilor puterea.
Pirandele nu au parut deloc incomodate de greutatea bijuteriilor. Cu cat au avut mai multe, cu atat au fost mai fericite.
Toata sarbatoarea a fost supravegheata din varful dealului Costesti de regele Cioaba, care avea cu totul alte planuri pentru aceasta zi.
“Nu vrem sa aratam numai mancare, bautura si aur. Vrem sa aratam si cultura noastra, asta vreau sa fac in acest an”, a declarat Florin Cioaba, autoproclamatul rege al romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *