Shadow

Ziua naţională a romilor, prilej de negociat căsătorii

Aproximativ 2000 de romi din toată ţara s-au strâns sâmbătă pe platoul din comuna Costeşti pentru a sărbători ziua naţională a romilor.

Cu acest prilej, conform tradiţiei, au fost negociate căsătorii şi etalate ultimele achiziţii de bunuri şi autoturisme. Fiecare comunitate a avut un perimetru în care şi-a instalat corturile, bucătăria şi unde au fost prezentate preparatele culinare specifice zonei din care provin, potrivit Agerpres.
Reprezentanţi ai romilor au vorbit şi despre discriminarea care se face în prezent vizavi de această etnie în problema integrării pe piaţa muncii, dar şi de problemele pe care le au în statele comunitare. În acest context, atât împăratul Iulian, cât şi regele Cioabă au criticat expulzările familiilor de romi din diferite state europene.
Romii din România se adună în fiecare an, de Sfânta Mărie Mică, pe platoul din Costeşti în apropierea Mănăstirii Bistriţa, în urma unei legende locale.
Potrivit acestei legende, în urmă cu 10 ani, un rom care suferea de un handicap locomotor s-ar fi rugat la moaştele lui Grigorie Decapolitul şi după această rugăciune s-ar fi vindecat miraculos de handicapul de care suferea. De atunci, în fiecare zi de 8 septembrie, comunităţile de romi din ţară vin la Costeşti pentru a se bucura de această zi specială pentru etnia lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.