Shadow

Mobilizare a romilor din Ungaria împotriva unei manifestaţii a extremei drepte

Câteva sute de romi au defilat miercuri la Miskolc, estul Ungariei, pentru a protesta faţă de o manifestaţie a partidului de extremă dreaptă Jobbik, care s-a desfăşurat în acelaşi oraş, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Aproximativ 600 de romi au defilat din cartierul unde Jobbik stabilise să manifesteze mai târziu, în cursul aceleeaşi zile, până în centrul oraşului, scandând: “Jos, Jobbik!” sau “Aici suntem acasă!”.

Unii purtau bannere pe care scria: “Vrem pace, lege şi o Ungarie fără nazişti”.

“Este trist că Guvernul a autorizat acest eveniment rasist”, a considerat un participant, referindu-se la manifestaţia partidului Jobbik. Partidul de extremă dreaptă a anunţat că prin această acţiune vrea să denunţe o creştere substanţială a “infracţiunilor romilor” în acest cartier.
Organizatorii au apreciat că marşul reprezintă o demonstraţie rară de unitate a comunităţii rome. În opinia lui Aladar Horvath, liderul Mişcării pentru drepturile cetăţenilor pentru Republică, ar fi vorba de cea mai mare mobilizare romă după mulţi ani.
“Este minunat să vezi romi reunindu-se în cele din urmă şi apărând cu solidaritate demnitatea şi onoarea noastră în faţa rasismului”, a spus el pentru AFP.
Cortegiul era înconjurat de poliţie. În scopul de a evita ciocnirile, autorităţile le-au permis romilor să defileze, dar să termine manifestaţia înaintea începerii celei preconizate de Jobbik.
De asemenea, la manifestaţa partidului Jobbik, poliţia se temea de participarea unor membri ai grupărilor minuscule desprinse din “Garda maghiară”, o fostă organizaţie paramilitară care este interzisă în prezent.
Aproape 2.000 de persoane au participat la manifestaţia partidului Jobbik, caracterizată printr-o retorică antiromă violentă, între care aproximtiv 100 erau îmbrăcate în uniforma formaţiunii paramilitare interzise.
“Trebuie să acţionăm de acum pentru a ne salva viitorul, pentru a elibera Ungaria de criminalitatea romă”, a afirmat un deputat al acestui partid, Zsolt Egyed.
“În fiecare zi, un pensionar este ucis pentru câteva mii de forinţi (câţiva euro). Trebuie să avem din nou controlul străzilor din Miskolc, pentru siguranţa copiilor noştri”, a adăugat el.
Preşedintele partidului, Gabor Vona, a declarat la rândul său că Jobbik nu este “rasist”, deoarece vrea “egalitate în faţa justiţiei”.
“Alte partide ne diabolizează, ele sunt rasiste cu adevărat”, a declarat el.
După rostirea discursurilor, simpatizanţii partidului au defilat printre casele cartierului cu torţe în mână şi intonând cântece naţionaliste sau repetând sloganuri, precum: “da, criminalitatea romă există”.

Cele două manfestaţii au luat sfârşit fără incidente
În Ungaria, minoritatea romă, săracă şi marginalizată, reprezintă aproape o zecime dintre cei aproximativ 10 milioane de locuitori ai ţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.