Shadow

Regele romilor, Florin Cioabă, ne spune “Adevărul despre Holocaust”

Florin Cioabă, supranumit şi regele romilor, a realizat un documentar intitulat “Adevărul despre Holocaust” ce a intrat în competiţia Astra Film Festival 2012.

Regizorul Florin Cioabă a realizat documentarul “Adevărul despre Holocaust”, după mai bine de trei luni de muncă, în care a folosit imagini din arhiva celui de-Al Doilea Război Mondial, a folosit interviurile pe care le-a realizat alături de supravieţuitori ai Holocaustului. Filmul prezintă şi mărturii ale ultimilor supravieţuitori ai depor­tărilor din Transnistria.
Documentarul său a fost lansat în competiţia Astra Film festival 2012, eveniment ce are loc la Sibiu până pe data de 21 octombrie.
“Tot timpul am avut în mintea mea drama prin care au trecut aceşti oameni. Au fost duşi de Antonescu la Bug, în lagărele morţii, deposedaţi de averi, duşi în bordeie ascunse la 3 metri sub pământ. Se vorbeşte despre 30.000-40.000 de romi deportaţi, însă cifra este mult mai mare, pentru că romii nu aveau acte. Vorbim de peste 20.000 de romi morţi în lagăre”, povesteşte Florin Cioabă.
“Printre cei cu care am vorbit se numără tatăl meu, Ion Cioabă, şi bunicul meu, Gheorghe Mihuţescu, acesta petrecând 3 ani la Bug. Au povestit că ajunseseră să mănânce chiar carne de om, erau împuşcaţi când mergeau să-şi ia mâncare, mulţi s-au îmbolnăvit de tifos şi au murit”, mai spune Florin Cioabă.
Steven Spielberg a apreciat documentarul lui Cioabă. Regelui romilor i-ar place să îi calce pe urme marelui regizor, dar până atunci se mulţumeşte cu colaborări. În urmă cu 13 ani, Steven Spielberg şi Florin Cioabă au colaborat la descoperirea romilor supravieţuitori ai Holocaustului.
Se zvoneşte că Mel Gibson ar fi interesat să realizeze un film, care să aibă la bază documentarul lui Cioabă, după ce a văzut rezultatul muncii depuse de Regele Romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *