Shadow

Romii din România visează să plece în străinătate

Un reporter al cotidianului local francez Ouest France s-a deplasat la periferia Craiovei, unde a discutat cu romi instalați în foste barăci militare, descriind sărăcia în care trăiesc aceștia și visul lor de a pleca din țară, relatează publicația în ediția electronică joi.

Reportajul începe prin a descrie “o viață fără speranță”, pe Drumul Apelor, unde în condiții de “sărăcie africană” mai multe familii de romi ocupă apartamente minuscule de două camere în foste barăci militare lipsite de apă și electricitate, în majoritatea timpului.
Dan Grigore, în vârstă de 44 de ani, liderul comunității, îl conduce pe reporter să constate condițiile în care supraviețuiesc zeci de familii. Acesta rămâne impresionat de Maria, care crește patru copii, Ioana, care și-a pierdut recent locul de muncă de la salubritate sau asistentul social Mircea Cojocaru, care deplânge lipsa locurilor de muncă pentru romi.
Asemenea condiții denotă o situație financiară precară. Majoritatea familiilor se bazează pe alocația de nouă euro pe lună pentru copil acordată de stat sau caută prin gunoaie pentru a recupera deșeuri, cum e cazul lui Cornel, care anul trecut și-a pierdut locul de muncă în construcții. În prezent, el reciclează sticle de plastic și cutii metalice din care câștigă trei-patru euro pe zi.
“Vor să ne evacueze”, plânge Profira, arătând o scrisoare de la administrație prin care este anunțată că nu și-a mai plătit întreținerea de șase luni. Fiind întrebată despre viitor, ea admite că ar vrea să plece din țară, dar nu poate fiindcă obținerea pașaportului și transportul o costă prea mult. Reportajul se încheie cu o concluzie dură: visul tuturor este să plece, iar Franța este una dintre destinațiile preferate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *