Ţiganii vor fuste mini pentru pirande

Locuitorii romi ai cartierului Meteor din Târgu Jiu sunt necăjiţi că femeile lor nu sunt la fel de frumoase şi de sexy ca româncele

Ceea ce cu ani în urmă părea de neconceput a devenit acum parte a realităţii cotidiene, căsătoriile mixte între românce şi bărbaţii de etnie romă stârnind mult mai puţine controverse decât acum un deceniu – două. Situaţia respectivă le necăjeşte însă pe pirande, care se trezesc peste noapte părăsite de cei cu care sperau să trăiască în tihnă tot restul vieţii. În cartierul Meteor poate fi format chiar un club al celor aflate într-o astfel de situaţie, ţigăncile plângându-şi una alteia de milă, toate fiind însă cu gândul la răzbunare. “A plecat aşa, dintr-o dată, de lângă mine. Văzuse el că slăbisem, a crezut că am cancer şi s-a dus să-şi caute alta, mai sănătoasă. N-am însă nimic, sunt şi eu sănătoasă şi îl aştept acasă, că e tatăl copiilor mei. Am cu el doi copii şi suntem de 21 de ani căsătoriţi. Cu românca cu care e acum poate să facă şi 10 copii, nu mă interesează, mie să mi se întoarcă acasă cât mai repede”, a spus Luminiţa Radu.

Ţigăncile părăsite vor răzbunare

La fel ca ea este şi Silvia Mihai. Bărbatul a părăsit-o de mai bine de un an, deşi amândoi au doi copii, dintre care unul, un băiat, face 18 ani şi nu se poate însura pentru că are probleme în familie. “L-a prostit una care e avocată. Ea ştie legea românilor, dar trebuia s-o ştie şi pe-a ţiganilor, că la noi e clar că nu se împreună românce cu ţigani. Îl aştept acasă, că avem un copil de 18 ani, mai avem şi o fată şi trebuie să fim din nou o familie”, a relatat Silvia.
Pentru bărbaţi începe să nu mai conteze însă atât de mult tradiţia familiei de ţigani şi nici lungimea fustei pe care o poartă nevestele lor. Aceştia îi cer regelui Cioabă să dea o lege prin care fustele mini să fie acceptate în comunităţile de romi la fel cum le poartă şi româncele. “Româncele îşi arată piciorul pe stradă, aproape se vede totul, şi normal că tentaţia e mare. Acum aşteptăm să vedem dacă regele dă o lege ca şi ţigăncile să poată lua o fustă scurtă. Atunci nu le-ar mai părăsi bărbaţii, dar trebuie ca regele nostru să modifice tradiţia”, a afirmat unul dintre bărbaţii din Meteor.

King Cioabă, chemat să schimbe legea

Propunerea respectivă nu le dă însă deloc pe spate pe ţigănci, care se uită la dulapurile pline cu fuste care mai de care mai lungi şi mai plisate. “Fusta normală la noi e până la genunchi, dar se poartă şi mai lungă. De pe vremea lui Ceauşescu e aşa. Acum, în ziua de azi, astea tinere le vezi pe stradă în cracii goi şi cu un şnur în fund. Nu le e ruşine deloc? Păi făcea bine Elena Ceauşescu când dădea lege ca toate fustele să fie lungi. Aşa trebuia să fi rămas”, a spus Rada Stanca, o ţigancă mai în vârstă, căreia ginerele i-a plecat de acasă tot de vreun an şi nu s-a mai întors până acum. La fel ca ea gândesc şi celelalte pirande din cartier, care nu vor cu niciun chip să-şi schimbe garderoba, chiar dacă regele Cioabă ar aproba cererea bărbaţilor lor. Ele sunt convinse că, dacă s-ar produce o asemenea “revoluţie” în moda lor, s-ar pierde în timp şi celelalte tradiţii, iar comunitatea lor nu s-ar mai deosebi de aceea a românilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.