Shadow

De-a fixul pixului

Când un om este privit cu antipatie îi ies în relief toate micile cusururi. Oricine suferă într-un spaţiu nchis este mai bun şi mai concis.
Viaţa în închisoare te ajută să vezi oamenii şi lucrurile aşa cum sunt, în adevăr. Intri aici răsfăţat, râzgâiat – eşti vindecat de fasoane si ifose. Am intrat nervos, supărăcios, sensibil la fleacuri, ies nepăsător.
Trâbiţata corupţie este un moft. Ea persistă şi în penitenciarele din România, cum ar fi în „buricul târgului”, la Rahova şi Jilava, unde bucătarul şi plantonul face legile în puşcării. Dacă ai bani şi ţigări, trăieşti ca un paşă. O farfurie plină de carne este egal cu un pachet de ţigări, 30 de chiftele, egal cu un pachet de ţigări, 20 de ouă egal un pachet de ţigări, brânză, carne crudă care este destinata de obicei celor cu diabet. Toate se rezumă la ţigări, dar cu condiţia să-i faci parte şi gardianului. Deţinuţii nu primesc niciodată carne la masă.
Majoritatea telefoanelor mobile sunt aduse de gardieni şi sunt vândute cu un milion de lei către deţinuţi care, la rândul lor le vinde cu 6-7 milioane la alţi deţinuţi. Când se umple puşcăria de telefoane gardienii fac controale prin camere şi găsesc în jur de 200 de telefoane. Acest truc se face regulat, în fiecare lună şi toată lumea este mulţumită: poliţia e muţumită că a strâns telefoanele, dar şi cel care vinde că are cui vinde.
La Penitenciarul Târgu Jiu lucrurile stau altfel. Domnul director Popescu este un tip dur care încearcă să fie un om de succes şi de valoare, cu o poziţie fermă şi  şi argumentată. Îi controlează pe toţi, de la ofiţeri la subofiţeri, să respecte regulamentul şi să nu cadă în păcat. Colonelul Ţoc este un tip boem care ştie ce îi poate pielea unui legat, cu o experienţă vastă. Acelaşi lucru aş spune şi despre colonelul Hortopan, care intră în cameră când nu te aştepţi, fie noapte sau zi şi îţi confiscă telefonul, dacă ai aşa ceva. Subofiţerii Alin, Marin şi Nanu sunt  băieţi de treabă şi au o vorbă: „Nu vă pierdeţi optimismul, domnilor deţinuţi, nici de-aţi crăpa. Viaţa merge înainte!”.
Domnul director Popescu este un om de succes, este cel care poate  alcătui o formaţie solidă din cărămizile pe care alţii le-au aruncat în el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.