Shadow

Romii sunt la un pas să redevină ţigani

Proiectul de lege va porni de la Braşov, la iniţiativa senatorului Sebastian Grapă.

Senatorul braşovean Sebastian Grapă a precizat că va iniţia un proiect legislativ de schimbare a denumirii persoanelor de etnie romă din „rom” în „ţigan”. „Conaţionalii noştri recunosc că sunt ţigani şi chiar şi la ultimul recensământ s-au declarat ori ţigani, ori români, nicidecum romi. Termenul de rom nu face decât să naşte confuzii pe plan extern şi trebuie să rezolvăm această problemă de identitate. Această confuzie nu face decât să dezavantajeze întreaga naţie română, şi în alte ţări sunt astfel de minorităţi şi sunt numiţi ţigani. Am discutat cu o serie de colegi, dar şi cu ONG-uri, care sunt de acord cu acest demers legislativ”, a explicat Grapă.
Democrat-liberalul Silviu Prigoană a avut o iniţiativă legislativă similară, anul trecut, însă preşedintele Traian Băsescu nu a fost de acord cu promovarea acesteia, astfel că demersul a rămas fără finalitate. „Vechea iniţiativă legislativă s-a pierdut pe drum şi voi face toate demersurile pentru a schimba această denumire. Înainte prescurtarea internaţională a ţării noastre era «ROM», de la denumirea în engleză Romania, dar a fost schimbată în «RO», de la denumirea franţuzească Roumanie, tocmai din cauza confuziei cu romii. Trebuie să eliminăm acest confuzii”, a subliniat senatorul braşovean.
Potrivit unora dintre istorici, denumirea de „ţigan” a fost dată de europeni în sens peiorativ la aducerea romilor din India, în jurul anului 1000, ca robi ai statului, bisericii şi boierilor. După ce Prigoană a avut această iniţiativă, Academia Română a transmis Guvernului că termenul „ţigan” reprezintă „numele corect al acestei populaţii transnaţionale”. În rândul comunităţilor de romi părerile au fost împărţite, unii considerând modificarea firească, alţii declarând că se simt jigniţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *