Hoţii şi vardiştii (gardienii)

Adevărul este o eroare! Dorinţa de singurătate nu este altceva decât egoismul, deghizarea egoismului, existenţa omenirii fiind justificată prin rflexiunea amară. Tot ceea ce creează omul se poate întoarce împotriva sa. Şi toate acestea  se întâmplă în societatea românească, unde noi ne împuşcăm conducătorul, ne arestăm prim-ministri, nu apreciem valorile naţionale la adevărata valoare. La străini le dăm friptură, şi la valori, la ai noştri, le dăm varză.
În trei cuvinte putem să cuprindem ce înseamnă viaţă, etică, deşi viaţa merge înainte. Şi cu toate acestea, puşcăriile din România sunt pline de deţinuţi de drept comun, dintre care 70 la sută sunt irecuperabili, restul fiind oameni care pot fi reintegraţi în societate numai după o grea penitenţă.
La Penitenciarul Târgu Jiu, domnul director Popescu Ion a început să transmită, în totalitatea facultăţilor sufleteşti, sentimente umane, dat fiind faptul că dumnealui conduce circa 800 de persoane (cadre şi deţinuţi), reuşind să le taie colţii celor „şmecheri” (deţinuţi), celor recalcitranţi. Viaţa în închisoare îl ajută pe domnul director să vadă oamenii şi lucrurile aşa cum sunt în adevăr. Informaţiile, şi nu acţiunea, reprezintă pentru dânsul puterea. Iată de ce există o disciplină a educaţiei. Totu este bine când câştigi – e o prostie să pierzi, de neiertat!
Aş aminti de o doamna cumsecade, doamna colonel Mitran Marilena, cu o minte strălucită, dar atât de temută de gardieni şi de deţinuţi. Este o mână de fier ce poate ţine sub control personalul din penitenciar.
Domnul director adjunct Iancu îşi face treaba cu brio, ducând la finalizare acţiunile dumnealui.
Preotul Groza este obosit, spiritul nu-i înfloreşte pe ruinele vieţii. Având un serviciu bine remunerat, mai mult interesându-l câinii vagabonzi decât deţinuţii. Domnul director îi mai dă câte o mustrare scrisă, dacă nu face turism monahal cu deţinuţii.
Şi educaţia parcă a început să se mişte şi oarecum să-şi facă treaba fiind plătită pentru aceste servicii.
Mai sunt şi cadre cu caracter permanent, care demonstrează că sunt umani, buni la suflet ca „pita lui Dumnezeu”. Domnul Cernătoiu Dan, domnul Filiş şi domnul Vali se numără printre aceste persoane ce pun suflet în ceea ce fac.
Timpul este crucea pe care ne răstigneşte plictiseala! Este un principiu dovedit al domnului director că trebuie să înveţi să asculţi pentru a şti să comanzi.
Oamenii sunt, în general, obiecte ce simt nevoia să existe. Libertatea nu poate exista fără moralitate, nici moralitatea fărăr credinţă. Caracterul unui om  se vede când este numit „şef” sau „beat”! Această luciditate dublată de arta cuvântului îl face pe domnul director Popescu un posibil model demn de urmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.