Shadow

De veghe în lanul de mărăcini

Existenţa omenirii este justificată la un tribunal al amărăciunii şi vor fi achitaţi cu toţii. Numai îmbătându-ne de propriile noastre păcate putem purta povara vieţii. Aş vrea să mă îngraş din plânsul omenirii. Tot ce crează omul se poate întoarce împotriva lui.

O trecere cumplită de la viaţa cu care te-ai obişnuit afară la cei patru pereţi murdari şi reci ai celulei cu mirosuri infecte, absenţa libertăţii te doboară în câteva luni.

Viaţa m-a împins să stau în spatele grătarelor şi să încerc să înţeleg unde am greşit. Am scris despre evenimente ce se derulează repede şi dur ca într-un film prost. Chiar dacă uneori în viaţă sunt un simplu cronicar, instinctul de prozator mă face să scriu despre persoane reale ca despre persoane de ficţiune, despre întâmplări importante sau mai puţin importante. Eu sunt chiar în mijlocul lor şi chiar trăiesc acele întâmplări direct sau indirect.

Cu experienţă de peste două decenii de gazetărie urmăresc şi comentez, dar fără trăire sufletească, cu un regret ridicat la gradul de suferinţă. Singurătatea m-a învaţat că eşti singur cu Dumnezeu şi El are tot interesul să verifice adevărul.

La Penitenciarul Târgu Jiu, subsemnatul face petenţă de un an de zile şi scrie constant în mai multe publicaţii, etalând calităţile personalului, ofiţeri şi subofiţeri şi care şi-a făcut duşmani gratis, atât în rândul poliţiştilor, cât şi în rândul deţinuţilor. Este marginalizat de  majoritea poliţiştilor, deoarece a fost mai acid cu aceştia. Când îl văd parcă sunt loviţi de streche. De fapt, eu le-am comunicat că cine munceşte greşeşte şi dacă nu fac gafe sunt un tip OK. De fapt când ziaristul era liber, era plătit regeşte pentru articole, era respectat şi de temut de mulţi, el fiind un ziarist cunoscut în România. În acest moment este înjurat şi blamat, hotărându-se să nu mai scrie niciun articol în nicio publicaţie.

Directorul Popescu aprobă tacit apariţiile în ziar, pentru a mai impulsiona angajaţii că cineva veghează şi ca aceştia să nu cadă în păcat.

Dacă zilele sunt searbede, nu da vina pe viaţă, ci pe tine că nu eşti suficient de deştept! Scrisul, pentru mine, este o formă de rugăciune…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *