Shadow

Comisarul european Viviane Reding: Termenul ‘rom’ nu înseamnã România

Cuvântul “rom” nu înseamnă România, nu vine de la România, este de părere comisarul european Viviane Reding, care a făcut apel la toate statele membre ale Uniunii Europene care au populaţie de etnie romă, care este în creştere, să creeze planuri de acţiune.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat că termenul “rom” nu înseamnă România, potrivit Agerpres.

Afirmaţia a fost făcută la prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc marţi la Bruxelles.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a răspuns unei intervenţii a primarului comunei constănţene Cumpăna, Mariana Gâju, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, care a arătat că această localitate este una eterogenă, fiind compusă în cea mai mare parte din români alături de care locuiesc turci, tătari şi romi.

Primarul român a arătat că ţara noastră nu trebuie să devină o ţintă a Uniunii Europene din acest punct de vedere, fiind necesară respectarea principiului liberei circulaţii pentru toţi cetăţenii europeni pentru a putea munci şi depăşi criza economică prezentă în toată Uniunea Europeană. Edilul a subliniat că numele de ‘rom’ nu vine de la români şi că romii există atât în România, cât şi în celelalte state europene.

“Da, aveţi dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (…) Avem cu toţii răspundere”, a subliniat comisarul european. Potrivit acestuia, cetăţenii romi au mulţi copii, ceea ce înseamnă că există o parte a populaţiei care creşte.

“Dacă aceşti copii nu merg la şcoală, următoarea generaţie de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeaşi problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acţiune pentru romi”, a completat Viviane Reding. Aceasta a remarcat că dezbaterile de gen privind populaţia romă durează de peste trei ani.

Viviane Reding a mai spus că a primit foarte multe scrisori din partea diverşilor primari, în primul rând din Franţa, care s-au plâns de comunităţile de romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *