Shadow

Jurnalismul interbelic Ziarele etnice

Am hotarat sa scriu despre acest subiect pornind de la o discutie intamplatoare cu un amic, care spunea ca ceea ce se intampla in dreapta romaneasca de astazi este o ţiganie intreaga, omul folosindu-se de termenul – ţiganiada. Adevarat sau nu, lucrurile m-au indreptat spre “luptele de emancipare” ale etniei ţiganeşti (rome) intre cele doua razboaie mondiale, asa cum au fost vazute in articolele celor doua ziare ale etniei: “Glasul romilor” din Bucuresti si “Timpul” din Craiova. In articolele urmatoare ne vom ocupa de presa evreiasca aparuta in aceasi perioada (partial bilingva) si de singurul ziar bilingv romano-maghiar publicat pe teritoriul Romaniei Mari la Târgu-Mureş – “Mureşul – A Maros”. Ziarul respectiv (fără legătură cu publicaţia ţărănistă locală “Mureşul” dintre anii 1922-1927 şi 1936-1938), a fost lansat ca urmare a sistării apariţiei ziarului Erdélyi Déli Hirlap (Jurnalul Ardelean de Amiază). Acest prim ziar informativ bilingv, tipărit în două ediţii, română şi maghiară, aflat sub conducerea directorului E. Morariu şi a girantului responsabil A. Doboly, se recomanda drept ,,organul cel mai bine informat al oraşului Tg.-Mureş şi jur.” Dar despre asta in articolul urmator.

“Glasul Romilor”

Termenul “rom” nu este unul post-decembrist, el a aparut in perioada interbelica si a fost promovat de cateva asociatii care sustineau promovarea intereselor etniei. Ziarul “Glasul romilor” a apărut prima dată la 1 noiembrie 1934. Ziarul a fost prezentat ca “Organ al Uniunei Generale a Romilor din România”. Un ziar creat în scop propagandistic pentru o asociaţie care, între 1933 şi 1941, a încercat unele eforturi de promovare a etniei, a cere drepturi şi a-şi educa membrii.
Ziarul se dorea a fi o foaie pentru organizaţia condusă, pe atunci, de Gheorghe Niculescu. Un ţigan prosper, angrosist florar, proprietarul Florăriei “La doi trandafiri”, Gheorghe Niculescu apare prin unele date şi cu numele de „Gogu floraru”. Avea totuşi studii, cel mai probabil primare, după cum afirmă istoricul Viorel Achim, care a studiat detaliat istoria romilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published.