Şase milioane de europeni trăiesc la marginea restului populaţiilor. Este vorba de romi, o comunitate maltratată istoric şi pe care autorităţile nu reuşesc să-i integreze în societăţile din Uniunea Europeană. Bruxellesul încearcă să plaseze această provocare în centrul politicilor sale sociale, dar progresele sunt limitate, scrie ziarul El Pais.
‘Într-adevăr, avem o problemă cu romii’, a recunoscut vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă a justiţiei, Viviane Reding, într-un interviu acordat acestui cotidian. Segregarea în şcoli, discriminarea la angajare şi amplasarea în ghetouri împiedică progresul acestui colectiv, denunţă Comisia Europeană într-un document la care a avut acces ziarul spaniol.
Excluderea romilor este o spirală greu de rupt. Copiii sunt şcolarizaţi târziu şi le este greu să se obişnuiască cu restul colegilor. Aceste dificultăţi, legate de respingerea de către ceilalţi părinţi, favorizează eşecul şcolar. Fără studii, romii au puţine posibilităţi să-şi găsească un loc de muncă. Şi până la urmă ajung în comunităţi închise şi cu puţine căi de scăpare.
Documentul care urmează să fie publicat vineri evaluează măsurile pe care le-au adoptat statele membre pentru a soluţiona problema şi pune accentul pe progresele mici pentru a fi date ca exemplu. ‘S-au întâmplat mici miracole, dar lipseşte o focalizare orizontală în UE’, spune Reding, potrivit căreia lipsa de interes a multor politicieni este legată de faptul că aceste proiecte ‘nu dau rezultate electorale’.
Bruxellesul este vineri gazda unui summit pe tema integrării romilor la care participă membri de guvern din diferite ţări, alături de conducerea Comisiei Europene, de investitorul filantrop George Soros şi de militanţi ai comunităţii rome, pentru a dezbate soluţiile la această problemă. Cea mai stringentă este segregarea copiiilor în şcoli sau în clase speciale pentru romi.
Aceste practici sunt majoritare în unele ţări, cu cote de până la 58% în Slovacia, 45% în Ungaria şi 35% în Grecia. În Spania datele indică 10%, dar în multe state cifrele oficiale camuflează problema. ‘În Republica Cehă se întâmplă lucruri pozitive. Parlamentul dezbate o iniţiativă pentru a-i ajuta pe copiii romi, dar propune atingerea acestui obiectiv prin segregare. Este o focalizare greşită’, explică Kumar Vishwanathan, responsabil al ONG ‘Trăind Împreună’ care luptă pentru drepturile comunităţii rome în Cehia.