Johannis, despre romii din Europa: Cu sau fără Schengen, ĂIA tot acolo sunt

Prim-vicepreşedintele Partidului National Liberal (PNL), Klaus Johannis, s-a declarat surprins de faptul discuţia ca despre aderarea României la spaţiul Schengen să fie legată de prezenţa romilor din capitalele europene intrucant, “cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt”.
Klaus Johannis a fost întrebat joi, 14 noiembrie, în conferinţă de presă, dacă este de părere că România a făcut progrese pentru aderarea la spaţiul Schengen, având în vedere afirmatia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că România nu va adera la 1 ianuarie 2014.
“Destul de greu să faci progrese dacă în timpul evaluării ţintele sunt puse tot mai sus. În comparaţie cu ţintele tot mai sus, poate chiar să apară impresia că ai făcut regrese, deşi ai făcut progrese. Întreg procesul a devenit unul de-a dreptul politic şi atunci progresele sunt din ce în ce mai greu de măsurat. Dacă ar fi să ne luăm după tehnicienii care se ocupă de spaţiul Schengen, România a îndeplinit de mult criteriile tehnice. Nu văd ce progrese ar mai face. Dacă intervin în discuţie şi tot restul, MCV, progrese în anticorupţie şi aşa mai departe, da, şi aici am făcut progrese. Dacă am făcut la nivelul la care se aşteaptă partenerii europeni sau nu, vom vedea”, a răspuns Johannis.
Întrebat dacă prezenţa romilor în capitala Franţei este o problemă care poate afecta aderarea României la spaţiul Schenden, Johannis s-a arătat surprins că un astfel de aspect mai influenţează încă decizia.
“Putem să constatăm cu supărare că această problemă devine cantitate importantă în discuţia pe Schengen. Şi eu, şi alţii suntem surprinşi. Una-i una, alta-i alta. Ăia sunt deja acolo, de ce mai discutăm? Schengen-ul e pentru cei care nu sunt încă acolo şi care vor să meargă să viziteze Turnul Eiffel, de exemplu, sau să facă afaceri, nu pentru ăia. Ăia sunt acolo din prima săptămână după Revoluţie. Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt şi, atunci, este inoportun să legăm discuţia pe Schengen de migraţia sărăciei, cum este numită în Germania”, a precizat vicepreşedintele PNL.
Acesta s-a declarat, totuşi, optimist privind aderarea României la Schengen şi speră că aceasta va avea loc în 2014, şansele fiind, in aceepţiunea lui Johannis de 50 la sută.

Leave a Reply

Your email address will not be published.