ONG-urile contrazic Comisia Europeană şi spun că romii continuă să fie expulzaţi din state UE

Avocatii drepturilor romilor avertizeaza Bruxelles-ul ca nu depune suficiente eforturi pentru a proteja cel mai mare grup etnic minoritar din Europa si sustin ca expluzarile si deportarile romilor continua, cu precadere in Franta si Italia, relateaza The Guardian.
La un an dupa ce mai multe tari din Europa au inceput sa desfiinteze taberele romilor si sa expulzeze sute de cetateni UE, in special catre Romania, Comisia Europeana a pretins, joi, ca este pe cale de a castiga batalia pentru protejarea dreptului cetatenilor la libertate de miscare in spatiul blocului european, scrie The Guardian.
Comisia Europeana spune ca incepand din vara trecuta a rezolvat 90% dintre cazurile identificate de incalcare a libertatii de miscare.
In iulie anul trecut, presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost criticat de Comisie, dar si de Vatican pentru ca a legat imigratia de criminalitate si a promis ca ii va expulza pe imigrantii romi si le va distruge taberele ilegale, in incercarea de a spori securitatea.
Peste 70% dintre taberele ilegale de romi au fost distruse, iar familiilor li s-au oferit stimulente financiare pentru a pleca din tara. Dupa un an, ONG-urile din Franta spun ca in ciuda unor astfel de operatiuni discriminatorii din partea guvernului, in tara numarul romilor a ramas acelasi, pentru ca multi s-au intors. Numai ca, din cauza ca locuintele lor improvizate au fost distrue, oamenii traiesc in si mai multa saracie si in conditii mai rele ca niciodata, intr-un climat de teama si intimidare.
Comisia Europeana sustine ca a facut presiuni asupra statelor membre pentru a proteja drepturile cetatenilor UE de etnie roma de a se deplasa oriunde in Uniune. “Sunt satisfacuta acum ca majoritatea statelor membre au implementat deplin regulile privitoare la libertatea de miscare in UE”, a spus comisarul pentru justitie Viviane Reding, adaugand ca Franta si-a schimbat legislatia pentru a oferi garantii impotriva expulzarilor arbitrare si a tratamentului discriminatoriu.
Totusi, Comisia a anuntat ca a lansat o actiune legala impotriva a zece state, intre care Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia si Cehia, pentru ca nu si-au transpus adecvat in legislatie directiva UE privind libera circulatie.
Victoria Vasey, directorul juridic al Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC), organizatie cu sediul in Ungaria, a avertizat insa ca expulzarile continua, in special in Franta si Italia, dar si in Germania, unde tinta sunt insa romii kosovari, care nu intra sub incidenta legislatiei UE.
“Comunicatul de azi (joi -n.r.) al Comisiei, care isi lauda strategiile, este in mod evident foarte diferit de ceea ce se intampla in teren”, a afirmat Victoria Vasey. “Contrar faptului ca sustine ca lupta impotriva expulzarilor, nu asa au stat lucrurile. Au fost prea putine eforturi pana acum”, declara militanta pentru drepturile romilor.
Anchetele ONG-ului au aratat ca in Franta au fost mai putine intoarceri contra cost in tarile de origine comparativ cu anul trecut, dar exista o noua tendinta, aceea de a plasa oamenii in centre de detentie inainte de a fi deportati. “Iar alungarea din tabere continua, ca parte a planului lui Sarkozy de vara trecuta. Aceasta creeaza un climat de hartuire extrema, iar oamenii sunt anihilati, viata le este facuta imposibila, pleaca din tara fara a mai trebui sa fie deportati”, sustine Vasey. “Pentru a evita efortul unor proceduri in justitie pentru expulzare, strategia este de a-i alunga din oras. Marsilia, in ultimele saptamani, se pliaza acestui model”, mai spune Vasey.
Potrivit organizatiei Médecins du Monde, intre iunie si inceputul lui august, cel putin 500 de romi au fost alungati din tabere in Marsilia. Un grup mai mare, de circa 150 de romi, au fost victimele unor astfel de masuri la 11 august.
In Italia, 154 de operatiuni de evacuare au avut loc la Roma intre martie si mai, afectand 1.800 de romi.”In Italia, situatia este similara – hartuire prin evacuari repetate. Dar spre deosebire de Franta, unde aceasta este politica nationala, strategia din Italia este organizata mai mult la nivel municipal”, tinand de prefecti, arata Vasey.
In Danemarca, deportarile cetatenilor UE de etnie roma au fost adesea contestate cu succes in justitie. Strategia a fost schimbata, potrivit EERC, acesti cetateni fiind luati cu precadere in vizorul autoritatilor pentru a fi arestati si hartuiti. “Avem cateva exemple cand un ordin de deportare a fost anulat, iar persoana respectiva a fost arestata pe simplul motiv ca avea un ordin de interdictie emis pe numele ei, chiar daca acest ordin a fost anulat”, afirma Vasey.
“UE a indemnat la integrarea romilor, dar nu consolidezeaza legislatia europeana care ar trebui sa-i apere pe romi si pe toti cetatenii UE de o asemenea ostilitate cu tinta precisa”, spune si Robert Kushen, directorul executiv al ONG-ului pentru romi cu sediul la Budapesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.