Săptămâna culturală sinti şi roma, organizată la Berlin, îşi propune să reducă stereotipurile despre romi în Germania prin muzică şi teatru.
Se vorbeşte din ce în ce mai des despre minoritatea sinti şi roma în Germania. La nivelul societăţii civile, în politică, în mass media, pe stradă. În discuţii, aproape de fiecare dată aprinse, germanii fie vor să se spele pe mâini de mult prea complicata problemă a imigraţiei sărăciei, fie vor să-i integreze pe romi. Nici una dintre variante nu e simplă. Dar provocarea nu mai poate fi ignorată, pentru că în Germania trăiesc în jur de 70.000 de romi.
O parte mică a celei mai mari minorităţi din Europa, dar o populaţie discriminată şi în Germania, care readuce în mod constant pe ordinea de zi subiectul rasismului şi al atitudinii extremiste de dreapta.
Gesturile simbolice şi discursurile despre integrarea romilor nu sunt de ajuns, a declarat vicepreşedinta Bundestag-ului, ecologista Claudia Roth, pentru agenţia de presă dpa, cu ocazia Zilei internaţionale a romilor, pe 8 aprilie. „E nevoie de paşi concreţi, care să mijlocească integrarea acestora, atât pentru cei care trăiesc aici de mult timp (n.red.: în Germania), cât şi pentru noii imigranţi”.
Roth a preluat patronajul Săptămânii culturale sinti şi roma, eveniment care are loc la Berlin până la 13 aprilie, cu filme, muzică, teatru şi diverse conferinţe pe tema integrării romilor în Europa. Săptămâna culturală va fi deschisă oficial pe 9 aprilie, în faţa memorialului pentru romii ucişi în perioada nazismului.
Tocmai astfel de atitudini discriminatorii îşi propune să elimine evenimentul cultural de la Berlin, organizat de Fundaţia Hildegard-Lagrenne pentru educaţia şi integrarea romilor în Germania.
În Europa trăiesc peste 10 milioane de romi, 4 milioane dintre ei numai în statele UE Slovacia, România, Ungaria şi Bulgaria.