Consideraţi drept ‘indivizi indezirabili’, etnicilor romi li s-a interzis intrarea în Suedia, au pierdut custodia propriilor copii şi au fost chiar supuşi unor proceduri de sterilizare, informează ziarul ABC.
Un document intitulat ‘Cartea Albă’ nu lasă loc la îndoială cu privire la metodele pe care le-a folosit Suedia împotriva etnicilor romi pe care i-a considerat ‘indezirabili’. Potrivit acestui raport exhaustiv publicat săptămâna trecută, tratamentul umilitor la care romii au fost supuşi de succesivele guverne suedeze ar fi avut loc în ultimii o sută de ani.
Guvernul suedez a recunoscut săptămâna trecută că astfel de persecuţii au avut într-adevăr loc şi le-a menţionat în acest raport privind situaţia etnicilor romi. ‘Situaţia acestei colectivităţi este legată de istorie şi de discriminarea la care au fost supuşi’ romii, se arată la începutul raportului.
Raportul are drept scop ‘să fie acordată recunoaştere victimelor şi rudelor, să fie înţeleasă situaţia actuală a minorităţii rome (…) să evidenţieze abuzurile pe care le-au suferit în contextul istoric, să arate cum stereotipurile şi prejudecăţile s-au dezvoltat şi s-au transmis de la o generaţie la alta şi cum au stat la baza politicii guvernamentale’, a recunoscut executivul suedez prin intermediul Ministerului Muncii însărcinat cu redactarea documentului.
Pentru elaborarea acestui raport, guvernul suedez s-a bazat pe interviuri, materiale de arhive, rapoarte de anchetă, documentaţie, compilare de documente şi publicaţii oficiale. Raportul relevă că guvernul suedez a considerat comunitatea romă şi pe membrii ei drept ‘handicapaţi sociali’.
Suedia acceptă tratamentul umilitor aplicat şi vrea să repare greşelile comise timp de un secol de abuzuri început în jurul anului 1900: ‘Să ameliorăm convieţuirea în prezent’, este de părere executivul lui Fredrik Reinfeldt. Ministrul integrării, Erik Ullenhag, a admis că acest tratament rasist şi discriminator din partea statului a fost ‘o perioadă obscură şi ruşinoasă din istoria ţării’.
Suedia este o ţară de 9 milioane şi jumătate de locuitori unde în prezent trăiesc aproximativ 50.000 de romi. Deocamdată, autorităţile nu preconizează să acorde vreo compensaţie economică pentru a despăgubi familiile victimelor acestor abuzuri, deşi Cartea Albă deschide calea unor solicitări individuale sau comune, pe care le-ar putea depune membrii care au avut de suferit din această colectivitate tratată inuman, conchide ABC.