Shadow

“Blestemul ariciului”, la festivalul “goEast” de la Wiesbaden

“Blestemul ariciului”, filmul regizat de Dumitru Budrala, considerat a fi unul dintre cele mai valoroase documentare româneşti, participă între 9 şi 15 aprilie la Festivalul Internaţional de Film goEast de la Wiesbaden, Germania.
Construit ca road-movie şi folosind tehnica cinema-verite, “Blestemul ariciului” reuşeşte să surprindă realitatea crudă, peregrinarea romilor pe timp de iarnă, dintr-un sat în altul, în lupta pentru supravieţuire. Filmul se opune numeroaselor prejudecăţi şi clişee existente despre comunitatea de romi şi propune o abordare subtilă şi fragilă a acestor oameni care au o filosofie de viaţă, reguli şi credinţe după care se ghidează.
Personajele principale ale poveştii surprinse de Dumitru Budrala sunt membrii unei familii sărace de romi, filmaţi zi de zi de-a lungul a cinci ani, care sunt atât de bine redaţi, încât unii critici le-au găsit corespondenţe în personajele lui Samuel Beckett, iar alţii s-au dus cu gândul către personajele – oameni din popor – din piesele lui William Shakespeare.
Filmul se laudă deja cu o vârstă considerabilă, întrucât în 2014 împlineşte 10 ani. În ciuda timpului ce trece peste el, “Blestemul ariciului” este unul dintre acele filme fără vârstă, cărora trecerea anilor le sporeşte valoarea. În deceniul de existenţă, documentarul a avut un circuit festivalier care l-a purtat de la Rio de Janeiro la Taipei sau din Uganda până în Siberia. Peste tot, a stârnit reacţii atât de puternice şi de diverse, încât pot compune ele însele o a doua poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.