Shadow

Copiii romi din judeţ au sărbătorit cu o zi mai târziu

Festivalul a avut loc la Săcele, unde s-au adunat în acest an şi elevi din alte comunităţi de romi din judeţ.
Congresul din 1971 de la Londra a stabilit că 8 aprilie este Ziua Internaţională a Romilor. Cea mai mare comunitate de romi din Europa se află la Săcele, iar copiii de aici au oferit un spectacol deosebit celorlalte comunităţi din oraş. Sub îndrumarea profesorilor de muzică şi dans, elevii şcolii din cartierul Gârcini au oferit un program artistic cu dansuri ţigăneşti, dar şi polca sau tango, cu muzică de cor, o piesă de teatru şi o expoziţie de desene, chiar dacă toate activităţile s-au desfăşurat cu o zi mai târziu, deoarece sala în care erau programate festivităţile era ocupată. Lor li sau alăturat şi copii romi din alte localităţi din judeţ, cum ar fi cei de la Augustin, autorii desenelor din expoziţia „O şansă merit şi eu”.
În acest an a avut loc şi prima ediţie a Festivalului Romilor, iar publicul prezent la Săcele s-a bucurat de un program artistic extrem de reuşit oferit de copiii din judeţul Braşov. „Noi, la Săcele, sărbătorim în fiecare an cu un program artistic oferit de copiii de la Şcoala Generală nr. 5. Sunt copii foarte talentaţi, iar cadrele didactice se ocupă foarte mult de ei, astfel că au atât rezultate la învăţătură, cât şi în celelalte domenii. Ca de fiecare dată, am organizat această zi împreună cu Inspectoratul Şcolar, care de această dată a venit cu oaspeţi din Anglia, de la şcoli la care sunt romi plecaţi din ţara noastră”, a declarat Radu Nistor Florea, primarul municipiului Săcele.
„Ne-am pregătit pentru această zi să arătăm comunităţii săcelene performanţele acestor elevi şi talentul lor pentru acest gen de activităţi, pe care noi le cultivăm prin şcoală şi încercăm să le valorificăm. Este pentru prima dată când participă şi alte şcoli din judeţ, de la Apaţa, Augustin şi din zona Făgăraş, astfel că festivalul a luat amploare şi concurenţa dintre şcoli este benefică”, a declarat Flroin Moraru, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 5 din Săcele.
„Am sărbătorit Ziua Romilor şi am dansat, am cântat. Am participat şi în alţi ani, dar acum am pregătit şi un cântec”, spune una dintre fete. „Ieri am sărbătorit Ziua Romilor, iar azi am cântat am dansat şi a fost o zi zâmbitoare, o serbare frumoasă”, spune unul dintre băieţei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *