Shadow

Franţa: Nouă polemică legată de romi

In Franţa a izbucnit o nouă polemică legată de romi şi de imigraţie după ce a fost dată publicităţii o notă internă transmisă într-un comisariat parizian, considerată stigmatizantă pentru romi. Agenţia France Presse citează surse ale poliţiei care recunoaşte că nota a fost  formulată cu “stîngăcie”.
La originea acestei note s-a aflat un căpitan de poliţie. El cerea în nota sa localizarea familiilor de romi care trăiesc în stradă şi evacuarea lor din respectivele zone. El mai preciza în rerspectiva notă că multe familii de romi au tendiţa de a se instala într-un arondisment central din Paris.
Cotidianul Le Parisien, care alocă o pagină acestei noi polemici, se indignează întrucît poliţia ar fi fost invitată să-i evacueze pe romi din aşa-numitele cartiere “burgheze” ale Parisului. Pentru respctivul ziar directiva, aşa cum a fost formulată, este total ilegală. Un reprezentant al prefecturii pariziene a intervenit pentru a lămuri lucrurile, precizînd că s-au înmulţit cazurile de familii de romi care se instalează cu copii mici pe arterele de circulaţie, şi că acestora li se propune găzduirea urgentă în diverse spaţii locative. “Nu vrem să stigmatizăm pe nimeni, acţionăm într-un cadru legal”, a precizat directorul de cabinet al prefectului de poliţie al Parisului, declaraţii reluate de Agenţia France Presse.
Asociaţia “Vocea Romilor” s-a indignat însă şi afirmă într-un comunicat că “poliţia care îi recenzează pe romi pentru a-i îndepărta de pe străzi cu pretextul unor operaţiuni de asistenţă nu este poliţia unui stat democratic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *