Shadow

“Grupul Ambasadorilor”, la comunitatea de romi din Frumuşani

Un grup de ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor Austriei, Canadei, Finlandei, Franței, Germaniei, Norvegiei, Olandei, Suediei, Elveției și Regatului Marii Britanii, împreună cu Banca Mondială, a vizitat comunitatea de rromi din comuna Frumușani, în apropiere de București. Aceasta este cea de a doua vizită a “Grupului ambasadorilor” la Frumușani, după călătoria de anul trecut. Aceste vizite au loc in contextul Zilei Romilor, de pe 8 aprilie.
Comunitatea locală de romi și autoritățile din Frumusani se confruntau cu problema lipsei titlurilor de proprietate, precum și cu lipsa accesului la sistemele de electricitate, apă și gaz.
După discuțiile deschise și constructive cu privire la aceste subiecte avute cu primarul din Frumușani, Paul Duta, cu reprezentanți ai Consiliului Local și cu reprezentanți ai comunității de romi două probleme principale au fost identificate. Situația locativă, care a generat dificultăti familiilor de romi să investească în casele lor și în general în condițiile de viață. Și, lipsa unei rețele de energie electrică, ce a împiedicat aceste familii sa aiba lumină în casele lor, copiii lor trebuind să-și facă temele la lumina lumânării.
Scopul celei de a doua vizite a “Grupului Ambasadorilor”  în Frumușani a fost de a examina și recunoaște progresele care s-au realizat începând de anul trecut. Grupul a fost impresionat de soluțiile găsite de Consiliul Local pentru a rezolva problema locuințelor. Fosta zonă agricolă a fost transformată în teren de construcție și cartografiată, permitându-se familiilor să intre în posesia titlurilor de proprietate emise, în cazul în care acestea locuiesc pentru o perioadă mai mare de cinci ani pe aceste terenuri și plătesc taxele aferente acelor ani. Această oportunitate a fost folosită cu succes de aproximativ 20 de gospodării din cele peste 500.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *