Ministrul Le Foll: Parisul vrea să-i determine pe romi să se întoarcă de unde vin, în România sau Bulgaria

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez Stéphane Le Foll, ministru al Agriculturii, a cerut marţi respectarea “regulilor şi principiilor” în legătură cu o notă internă privind recenzarea şi evacuarea romilor dezvăluită de Le Parisien-Aujourd’hui en France, relatează ziarul în ediţia electronică.
Un document confidenţial care provoacă scandal, această notă de la Comisariatul de Poliţie din arondismentul al VI-lea al capitalei franceze recomandă “evacuarea sistematică” a familiilor de romi, provocând un val de reacţii.
Întrebat de postul RTL în acest sens, Le Foll a părut să ocolească un răspuns. “Poliţiştii să întocmească note în care să spună «iată, noi credem că ar trebui să fie făcut cutare sau cutare lucru, raportat la o realitate»”, a declarat el. “Avem reguli, există principii, există la nivelul Prefecturii de Poliţie misiuni şi obiective date”, adaugă el.
Întrebat dacă obiectivul este evacuarea romilor din Paris, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns că “obiectivul este să se evite ca oameni care, în capitală, din cauză că se află într-o situaţie dificilă şi sărăcie, să ajungă să enerveze pe toată lumea şi să nu mai accepte această prezenţă”. “Suntem obligaţi să reglementăm toate aceste lucruri, să fim clari asupra tuturor acestor lucruri, să nu considerăm ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic”, a continuat ministrul.
“Există o problemă, dar, în spatele acestei probleme există bărbaţi, femei, chiar copii. Deci nu este tratată ca şi cum ar fi o simplă problemă pe care să o putem rezolva prin două-trei decizii. Nu, este mai complicat”, adaugă ministrul, un apropiat al şefului statului.
El respinge utilizarea termenului “invazie” în legătură cu romii, dar apreciază că este necesar “să căutăm să-i determinăm să se întoarcă de unde vin, în România sau Bulgaria”, în numele unei “politici care trebuie să-şi păstreze dimensiunea umană”.
Candidata Frontului de Stânga în alegerile municipale la Paris, Danielle Simonnet, apreciază, citată într-un comunicat, că, “acum, că fostul ministru de Interne care a excelat în urmărirea şi vânarea romilor, (premierul francez Emanuel) Valls, se află la Matignon, comisariatul (din arondismentul al) VI-lea crede că i se permite să înlace legea!”.
Consiliera în arondismentul al XX-lea din Paris îi cere primarului socialist Anne Hidalgo să denunţe “această practică discriminatorie”, iar ministrului de Interne să le “amintească funcţionarilor obligaţiile poliţiei republicane”.
Contactat de o serie de publicaţii, primarul arondismentului al VI-lea din Paris Jean-Pierre Lecoq (UMP, opoziţie) a reiterat declaraţiile de marţi pentru Le Parisien-Aujourd’hui en France, dând asigurări că este şocat, mai mult decât orice altceva, de cerşetoria cu copii. De asemenea, el a anunţat că va cere deschiderea unei anchete pentru identificarea surselor acestei scurgeri de informaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.