Un raport al Băncii Mondiale susţine că integrarea romilor pe piaţa muncii din România ar putea fi o soluţie economică viabilă în contextul îmbătrânirii populaţiei. Astfel, absorbţia fondurilor europene pentru integrarea romilor a devenit subiect de dispută între Suedia şi România.
Integrarea romilor ar fi o politică economică inteligentă pe care România ar putea să o adopte, având în vedere creşterea populaţiei rome apte de muncă pe fondul îmbătrânirii populaţiei generale şi cheltuielilor sporite cu pensiile şi asistenţa socială, arată un raport al Băncii Mondiale, citat de Mediafax.
Estimarea numărului de romi din România este greu de făcut din cauză că nu sunt disponibile date privind etnia la nivelul statelor membre UE, dar şi din cauză că familiile rome nu sunt dispuse, de multe ori, să-şi dezvăluie identitatea etnică în faţa autorităţilor, se menţionează în raport. Dacă la recensământul populaţiei, s-au declarat romi 600 de mii de persoane, adică 3,5% din români, experţi ai Comisiei Europene estimează un număr de 1,3 – 25 milioane.
Un procent modest, între 6 şi 20% din populaţia romă intră pe piaţa muncii. Din punct de vedere economic, se impune integrarea romilor pe piaţa muncii. Mai ales în contextul în care îmbătrânirea populaţiei va determina creşterea costurilor cu pensiile şi serviciile de sănătate în viitorul apropiat. Asigurarea unor şanse egale pe piaţa muncii pentru romi ar putea conduce la creşterea mai rapidă a productivităţii, la sporirea colectării de taxe şi la scăderea cheltuielilor de asistenţă socială. În 2011, 66 la sută din bărbaţii şi 53 la sută din femeile cu vârste între 15 şi 64 de ani – apţi de muncă – erau angajaţi, în timp ce numai 42 la sută din bărbaţii romi şi 19 la sută din femei din acelaşi segment de vârstă aveau slujbe, incluzând munca la negru.
Ținând cont şi de acest context, ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat marţi „furia” faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP. Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.