Shadow

Băsescu: Romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci drept cetăţeni ai Europei

Preşedintele Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, susţinând că romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci şi ca cetăţeni ai Europei.
“Doresc să transmit urările mele cele mai calde comunităţilor rome cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor. Integrarea comunităţilor rome este un subiect prioritar pentru România, dar şi pentru întreaga Europă. Acest proces este unul de lungă durată şi nu va putea reuşi decât printr-un rol covârşitor acordat educaţiei, ca bază a unei bune inserţii sociale”, arată preşedintele Băsescu în mesajul dat publicităţii de Administraţia prezidenţială.
“Este important ca această zi să ne determine să ne gândim la modul în care percepem, la nivel individual şi la nivelul societăţii, comunitatea romă. Nu este suficient să condamnăm prin lege discriminarea, segregarea, actele de violenţă comise din ură rasială. Cel mai dificil este să încercăm să
schimbăm mentalitatea colectivă, să conştientizăm faptul că romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci, deopotrivă, drept cetăţeni ai Europei”, precizează preşedintele Băsescu.
El menţionează că statutul de cetăţean reprezintă o sumă de drepturi şi de obligaţii care, odată interiorizate şi asumate, trebuie să ne ghideze în toate acţiunile, în vederea binelui comun.
“Cred că este necesar să percepem comunităţile rome ca pe un partener demn şi de încredere în construcţia României şi a unui viitor mai bun”, mai afirmă Traian Băsescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *