Protest, contraprotest, la Miercurea Ciuc

Mai multe organizatii ale rromilor au organizat la Miercurea Ciuc, un protest fata de ciocnirile dintre etnici maghiari si rromi de la Sincraieni si Sinmartin din ultimele doua luni. Citiva tineri, cu fetele acoperite cu cagule, au incercat o contramanifestatie la protestul organizatiilor de rromi, dar dupa ce au refuzat sa-si dea jos cagulele sase dintre acestia au fost retinuti de politie.

Aproape 70 de de cetateni de etnie rroma au participat in municipiul Miercurea Ciuc, la protestul organizat in parteneriat de organizatiile Centrul Romilor Amare Romentza, Asociatia Sanse Egale, Asociatia Roma Acces, Romani Criss, Adis, Romii din Europa si TRUST, solicitind respectarea drepturilor omului, a statului de drept si incetarea conflictelor interetnice precum si prevenirea extinderii lor.

Participantii la protestul rromilor si-au manifestat dezacordul fata de conflictele interetnice care au izbucnit intre maghiarii si rromii din comunele harghitene Sinmartin si Sincraieni, purtind bannere cu mesaje in trei limbi: „Epurare etnica, primul pas spre autonomie teritoriala?”; „NU violentei!”; „DA dialogului si diferentelor culturale!”, „Preveniti extinderea conflictelor interetnice!”; „Nu justitiei populare intr-un stat de drept!”; „Spuneti NU raspunderii colective!”; „Autoritatile locale sa-si asume rolul si responsabilitatile impuse de statul de drept!”; „Copiii vostri cit ar putea supravietui in padure?”; „S-a deschis sezonul de vinatoare la rromi?”; „Copii nostri au acelasi drepturi ca si copii vostri!”; „Opriti practica amprentarilor abuzive!”; „Impreuna pentru o Europa fara rromi?”; „Harghita deasupra tuturor, deasupra justitiei si a drepturilor omului?!”; „Stop violentelor in comunitatilor de romi!”; „Drepturile omului nu sint negociabile”.

Acestia au facut o comparatie dintre conflictele care au avut loc in judetul Harghita cu cele petrecute in ultimul timp in Ungaria.

La manifestatia rromilor nu a participat nici reprezentantii partidului Romilor din Harghita si nici reprezentantii comunitatii de rromi din cele doua localitati. Presedintele Partidei Romilor din Harghita, Ioni Geza, a declarat, pentru NewsIn, ca organizatia pe care conduce nu participa la acest protest, deoarece nu considera ca ceea ce s-a intimplat la Sinmartin si la Sincraieni ar fi conflict etnic.

„Noi incercam sa rezolvam problemele pe care le avem pe plan local, impreuna cu autoritatile judetene. Aici nu putem vorbi de conflicte interetnice, ci de probleme sociale. Saracia este de vina. De altfel, chiar rromii din Sincraieni au recunoscut acest lucru, peste 80 de persoane dintre ei au semnat un act, in care spun ca in localitatea in care traiesc nu a avut loc niciun conflict interetnic. Ei au refuzat sa participe la acest protest, nu vor sa mai tulbure apele”, a declarat Ioni Geza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.