• Valahia și Moldova au încetinit răspândirea lor pe continent
Un studiu genetic efectuat în 13 grupuri de romi din România, Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia arată că populația migratoare a ajuns în Europa mult mai devreme decât se credea, cândva, acum 1.500 de ani.
Studiul, publicat în revista Current Biology, confirmă dovezile lingvistice care atestă că romii provin din nord-vestul Indiei, însă dă înapoi data la care aceștia se presupune că ar fi ajuns în Europa.
Migrația s-a petrecut într-un singur val, care a ajuns în peninsula balcanică în secolul șase, un al doilea val de migrație petrecându-se în secolul 10, când romii au început să se răspândească, timid, în întreaga Europă. Alte valuri mai considerabile de migrație au început în secolul 14, când romii au pătruns în mumăr mai mare și pe actualul teritoriu al țării noastre.
“Existau deja studii lingvistice care sugerau originea indiană a romilor și câteva studii genetice, însă nu atât de precise, care să indice și data la care au ajuns în Europa”, a declarat David Comas, de la Institutul Spaniol de Evoluție și Biologie, care a condus studiul.
“Acum putem spune cu siguranță că au venit într-un singur val, din nord-vestul Indiei, în urmă cu 1.500 de ani”, spune Comas.