În România, fondurile pentru romi sunt aruncate pe apa sâmbetei

Luaţi-l, de pildă, pe Ioan Bumbu Gruia, fostul președinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi (ANR), o agenţie guvernamentală responsabilă cu reprezentarea romilor din întreaga ţară în cadrul guvernului României. Pentru o perioadă de numai doi ani, între septembrie 2009 și septembrie 2011, chiria sa, plătită de ANR, a costat incredibila sumă de 52.000 euro.

Și asta, în ciuda faptului că apartamente similare din Alba-Iulia, un oraș din centrul Transilvaniei, se închiriază cu aproximativ 500 de euro pe lună. Cei 52.000 de euro n-au fost nici pe departe un mizilic pentru proprietară, care se întâmplă să fie chiar mătușa lui. Din câte se pare, înainte de-a fi închiriat cu banii ARN-ului pentru proiecte destinate romilor, costisitorul birou i-a aparţinut chiar lui, acesta având grijă să-l transmită părinţilor, care l-au vândut apoi unei mătuși.

Sau, luaţi-o pe Ioana Viorica Dumitru, șefa Asociaţiei Femeilor Rome, care locuiește la etajul nouă al unui bloc din București, împreună cu părinţii. Chiria ei, plătită de asociaţia înregistrată la aceeași adresă, costă nu mai puţin de 2.754 euro pe lună.

Și asta, în ciuda faptului că, în general, chiria pentru un apartament dintr-un bloc similar este de numai 300 de euro pe lună. Dumitru neagă că ar trece cheltuielile în contul asociaţiei, sau că ar primi bani de la ei anume pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.