Shadow

Romii din Iveşti au făcut paranghelie mare în a treia zi de Paşti! Au încins grătarele printre palate

Mare petrecere mare azi, în cartierul de palate ale comunităţii rrome din localitatea gălăţeană Iveşti! Conform tradiţiei, de abia în a treia zi de Paşti oamenii au voie frigă carne, aşa că au încins grătarele, au pus băuturi fine pe masă şi au dat drumul la muzică în curţile palatelor

“La noi ăsta e obiceiul. Nu arde niciun foc în prima şi a doua zi de Paşte, decât lumina pe care am adus-o din biserică. De abia acum, în cea de a treia de Paşti, facem şi noi foc la grătare şi petrecere, ca să ne veselim”, spunea Florica Stănescu.

Ferdinand Stănescu, bulibaşa din Iveşti, şi Gina, soţia lui, au făcut şi ei paranghelie. Femeiile au pregătit carnea şi bărbaţii grătarele. “Aşa e la noi obiceiul, să ne veselim în a treia zi de Paşti, cu neamurile şi cu prietenii”, ne-a explicat şi bulibaşa.

Unele femei rrome îşi prindeau şi liliac în păr. “E şi ăsta un obicei la noi să îşi pună femeile şi fetele flori în păr, că aduce noric, dar multă lume nu îl mai ştie”, a declarat Gina Stănescu, în timp ce îi punea o floare de liliac în păr unei cumetre.

După ce au făcut grătarele, gazda şi-a pus haine noi, albe, şi s-a împodobit cu aur, iar petrecerea a început după ce mielul s-a rumenit bine la proţap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *