Un cleric hindus vrea interzicerea lui Basescu la summit-ul european pentru incluziunea romilor

Un cleric hindus din Statele Unite ale Americii cere retragerea invitatiei presedintelui Traian Basescu la summit-ul european pentru integrarea rromilor, denuntand faptul ca acesta a fost amendat pentru discriminare fata de minoritatea rroma.

Astfel, potrivit lui Rajan Zed, presedinte al Societatii Universale de Hinduism, Comisia Europeana ar trebui sa anuleze invitatia lui Traian Basescu, cel care urmeaza sa vorbeasca la summit-ul de pe 4 aprilie, organizat la Bruxelles, din cauza remarcilor discriminatorii, noteaza site-ul EUreporter.

Clericul hindus a amintit ca presedintele a fost gasit vinovat si amendat, in luna februarie, pentru declaratii discriminartorii despre populatia de etnie rroma, de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Intr-o declaratie facuta in Nevada, SUA, Rajan Zed a explicat astfel ca Basescu nu are tinuta morala sa ia parte la summit-ul de vineri, avand o asemenea opinie cu prejudecati despre un grup etnic minoritar important al populatiei tarii sale.

Seful statului roman a fost sanctionat de CNCD pentru o declaratie facuta in 2010 in Slovenia, in care a facut afirmatii discriminatorii fata de rromii nomazi. El a declarat atunci ca “mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi – foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura”.

Potrivit lui Zed, declaratiile presedintelui au parut o incercare a acestuia de a demoniza comunitatea asupra careia deja se fac cele mai multe prejudecati in Europa si de a eternaliza stereotipurile negative, in loc sa arate vointa politica puternica de a o integra.

Clericul mai spune ca o continuare a actualei agende a summit-ului si permiterea unui discurs al lui Basescu ar arata clar ca Comisia nu este interesata de integrarea si incluziunea rromilor “onest si din toata lumea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.