Romii vâlceni s-au săturat de minciunile politicienilor. S-au hotărât să nu mai voteze cu nimeni pentru că sunt minţiţi şi sunt băgaţi în seamă odată la 4 ani.
Prejudecăţile sunt reciclate în societatea română din generaţie în generaţie. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că atunci când românii sunt puşi să îi descrie pe rromi cu cuvintele lor, 20% dintre aceştia folosesc cuvintele “hoţi” şi “criminali”. Copiilor li se spune în general că, dacă se poartă urât, ţiganii vor veni să îi fure, iar dacă se murdăresc, li se spune că s-au murdărit ca un ţigan.
Rromii sunt, însă, o minoritate în creştere. Ei reprezintă şi o masă mare de votanţi, posibil milioane, în care sunt incluşi şi foarte mulţi tineri. Mulţi analişti spun că e în interesul politicienilor să-i păstreze pe rromi ca o comunitate săracă, needucată, uşor de manipulat la alegerile locale şi naţionale. Romii sunt văzuţi, de către cei mai mulţi dintre politicieni, ca un lumpen proletariat, la fundul ierarhiei sociale.
Mulţi romi sunt săraci, şi de regulă, cei aflaţi la limita de jos a câştigurilor sunt ţinta cumpărării de voturi. În timpul alegerilor, ei sunt doriţi de toate partidele care îi şi plătesc, cu sume de la 8 euro în sus, pentru a vota cu un anume candidat.
La europarlamentare, romii vâlceni s-au hotărât să nu mai voteze, să nu mai meargă la vot. Pleacă ai voştri, vin ai voştri, noi rămânem tot ca proştii şi nebăgaţi în seamă!