Exista romi carora le place mai mult sa fie asistati decât sa munceasca, spune presedintele Agentiei Nationale pentru Romi (ANR), Ilie Dinca, într-un interviu realizat de adevarul.ro.
Mai saraci decât restul populatiei, fara educatie, fara locuri de munca si cu eticheta de “tigan” lipita pe frunte, romii sunt prinsi într-un cerc vicios din care nu reusesc sa iasa. Ce e de facut? Ilie Dinca explica cum trebuie sa intervina statul în problemele romilor, care este rolul populatiei majoritare si nu în ultimul rând, cum se pot ajuta romii pe ei însisi.
Domnule Ilie Dinca, vine câti romi sunt de fapt în România?
Ilie Dinca: Este exclus ca numarul real al romilor sa fie cel oficial, adica 535.137. Si va spun si de ce romii nu au cum sa fie într-un numar asa de mic. Doar în sistemul educational, de la învatamântul primar la cel universitar, sunt peste 250.000 de copii romi.
De fiecare data, în întâlnirile internationale, spuneam “more than two milion” (peste 2.000.000, n.r.). Deci conform studiilor care s-au facut în ultima perioada, numarul romilor este între 1,7 milioane si 2 milioane de persoane.
Noi am luat numarul mai aproape de realitate din mai multe surse. Partida Romilor are în structura proprie 42 de sucursale judetene, fiecare din ele cu cel putin 10-12 filiale comunale. Apoi mai sunt peste 600 de mediatori sanitari, peste 400 mediatori scolari, avem 450 de experti în Primariiile Locale, 42 de inspectori scolari, plus profesorii de limba romani.