Shadow

Pomeni electorale pe banii cetăţenilor. Aleşii municipali din Botoşani vor să le plătească nevoiaşilor facturile la utilităţi din bugetul local

Consilierii locali ai oraşului moldav se pregătesc să voteze un proiect de hotărâre prin care facturile nevoiaşilor la apă, încălzire, canalizare şi salubritate vor fi achitate din bugetul public.

Consilierii municipali ai Botoşaniului, membri ai partidelor de centru-dreapta, PNL, PDL, PNŢCD şi PER, se pregătesc să ofere nevoiaşilor din oraş un nou tip de pomană electorală. Printr-o hotărâre de consiliu local aceştia vor să oblige Primăria Botoşani să plătească din bugetul local un anumit procent din facturile familiilor sărace la apă, canalizare şi salubritate. Pentru a pune în aplicare acestă măsură au convocat vineri o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, compus din 23 de reprezentanţi. În proiectul de hotărâre nu se precizează nici câţi oameni vor beneficia de mila consilierilor, nici care este cuantumul ajutorului plătit de la bugetul local. Responsabilitatea este pasată pe umerii executivului primăriei şi a compartimentului juridic care ar trebui să găsească pârghiile legale. „În cadrul acestui proiect de hotărâre ne referim la persoanele cu venituri foarte mici şi care nu au posibilitatea să plătească aceste datorii. Aceste familii nu fac altceva decât să rămână în permanenţă cu datorii şi noi vrem să le ajutăm. În limitele legii bineînţeles. Numărul şi procentul de ajutor vor fi stabilite după ce se constată legalitatea hotărârii. Secretarul Primăriei Botoşani se va ocupa şi de «ajustarea» acestei hotărârii pentru a respecta temeiul legal“, a precizat Cătălina Lupaşcu, viceprimarul liberal de la Primăria Botoşani, unul dintre iniţiatorii proiectului de hotărâre. Duelul pomenilor electorale Ideea de a plăti din banii publici facturile nevoiaşilor le-a venit consilierilor PNL şi PDL după un alt exemplu de pomană electorală mascată, de această dată oferit de opoziţie. Primarul PSD al Botoşaniul, Ovidiu Portariuc, cu susţinerea colegilor de partid din consiliul local, a promis botoşănenilor la începutul acestui an că-i va scăpa de plata căldurii din spaţiile comune ale blocurilor, fie subsoluri, fie casa scării. Metoda aleasă de primar ar fi fost aceeaşi ca şi a liberalilor. Printr-o hotărâre de consiliu local, primăria ar fi suportat din bugetul public toate facturile emise de societatea de termoficare a oraşului, Modern Calor, pentru spaţiile comune ale blocurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *