Campanie pentru un vot curat la Gârcini

Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP) a convocat o şedinţă extraordinară la Săcele pentru ca locuitorii din cartierul Gârcini să fie informaţi despre riscurile la care se expun cei care încalcă legea electorală. Într-un cartier de 9.000 de romi care se confruntă cu o sărăcie lucie, manipularea electorală este la ea acasă. Chiar dacă oficial nimeni nu a fost măcar acuzat, este de notorietate faptul că mai toate partidele politice au încercat prin diferite metode la limita sau chiar dincolo de limita legii să obţină votul romilor din Gârcini.

Din acest motiv, cei din conducerea ATOP au ţinut să-i informeze pe liderii de opinie din cartier despre faptul că legea electorală este mult mai dură şi că autorităţile îi vor sancţiona mult mai drastic pe cei care o încalcă. „În subsidiar, toată lumea ştie că aici, în timpul campaniei electorale, pot apărea probleme. Uneori au şi fost, alteori s-au încercat de către partidele politice diverse acţiuni. Am încercat să le transmitem celor din Gârcini şi colegilor noştri că, din 2012, legea devine mult mai precisă în ce priveşte campaniile electorale şi modul de desfăşurare al acestora, să n-o ia în glumă şi să fie foarte atenţi la respectarea legalităţii”, a declarat Claudiu Coman, preşedinte ATOP.

„Împreună cu Poliţia Locală am avut deja două întruniri şi am stabilit un program pe toată perioada campaniei electorale pentru ca mesajul să ajungă la toţi cetăţenii. Cred că şi şedinţa de astăzi şi-a atins scopul propus”, a precizat Radu Nistor Florea, primarul municipiului Săcele.

Romii spun că în această campanie electorală nu s-au înregistrat incidente şi că vor duce mesajul celor din ATOP în comunitate. „Aş putea spune că în prezent nu sunt probleme grave în cartier şi nici conflicte. Pot spune că se face o campanie corectă, legală şi, comparativ cu alţi ani, aş putea spune că incidentele sunt chiar sub ce ne-am fi aşteptat, adică o campanie, zic eu, în limite legale”, a declarat Claudiu Oţelaş, unul din liderii de opinie din Gârcini. Autorităţile sunt conştiente că doar informarea liderilor nu este suficientă pentru ca locuitorii din Gârcini să cunoască riscurile la care se expun dacă încalcă legea electorală şi vor organiza şi alte acţiuni prin care informaţiile să ajungă la romii din Săcele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.