Shadow

Discriminarea romilor pe piata muncii produce pierderi anuale de pana la 887 de milioane de euro

Cati bani pierde Romania din cauza discriminarii? Aproape 1 miliard de euro, sustin analistii.

Discriminarea romilor produce pierderi de productivitate anuala de pana la 887 milioane de euro, iar lipsa implementarii principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii pentru grupurile vulnerabile provoaca pierderi economice mult mai insemnate decat costurile implementarii, potrivit MMFPS.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a supus dezbaterii publice proiectul privind Strategia pentru promovarea egalitatii de sanse si a nediscriminarii pe piata muncii pentru grupurile vulnerabile. Initiatorii documentului arata ca discriminarea romilor pe piata muncii produce pierderi de productivitate anuala de pana la 887 de milioane de euro, iar estimarea pierderilor de productivitate fiscala este de 202 milioane de euro pe an.

“Lipsa implementarii efective a principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii pentru grupurile vulnerabile in domeniul muncii in Romania provoaca pierderi economice mult mai insemnate decat costurile implementarii efective a egalitatii de sanse si a nediscriminarii (ex. conform studiului realizat de Banca Mondiala, beneficiile fiscale ale integarii romilor pe piata muncii sunt estimate la aproximativ 175 de milioane de euro anual pe tara)”, se arata in proiectul de strategie.

Scopul strategiei este crearea unui mecanism complementar de implementare a egalitatii de sanse, a nediscriminarii in activitatea economica, in materie de angajare si in profesie pentru grupurile vulnerabile.

Principalele obiective ale strategiei vizeaza cresterea accesului grupurilor defavorizate la educatie si formare profesionala de calitate la activitati economice si in materie de angajare si in profesie, cresterea gradului de protectie impotriva discriminarii, reducerea costurilor economice cauzate de discriminarea grupurilor defavorizate, aplicarea efectiva a legislatiei comunitare in domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *