Shadow

Şova despre romii din Franţa: Romii nu au fost alungaţi din România, sunt cetăţeni europeni

Romii la care face referire Francois Hollande sunt cetăţeni europeni, ca toţi ceilalţi. În mod evident, romii n-au fost niciodată alungaţi din România. Iată ce spune la RFI ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova (PSD). “Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate” şi să vină în Franţa, “pentru a se refugia în condiţiile în care (ele) nu pot susţine o activitate economică”, declara preşedintele francez duminică seară, la TF1.

Dan Şova afirmă că “problema romilor este o problemă foarte importantă a României şi este în acelaşi timp o problemă importantă a Uniunii Europene. În mod evident, romii n-au fost niciodată alungaţi din România. Ceea ce nu este mai puţin adevărat însă este că au o situaţie economică foarte precară. Accesul lor la educaţie este destul de limitat. Mi-e greu să-mi dau seama dacă asta se datorează în principal statului sau în principal lor, este o discuţie mai lungă, nu este neapărat domeniul meu de activitate, dar este cert că în perioada următoare, preocuparea guvernamentală şi politică în general trebuie să se orienteze spre integrarea acestei comunităţi în masa mare a populaţiei româneşti şi bineînţeles în UE. Să nu uităm că romii la care face referire Francois Hollande sunt cetăţeni europeni, ca toţi ceilalţi”.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, vor veni miercuri în România, pentru a discuta despre situaţia romilor şi a aborda problema “la sursă”, a declarat duminică preşedintele francez, Francois Hollande.

Dan Şova apreciază că “este normal să se abordeze în principal în ţara de unde provine ca origine o anumită minoritate. Minoritatea romă are origini în România, în Ungaria, în Cehia, în Slovacia, în Bulgaria, deci pentru fiecare ţară trebuie abordată punctual problema care determină această populaţie să migreze masiv”.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul speră ca vizita oficialilor francezi la Bucureşti să aibă “rezultate pozitive, adică să existe puncte de vedere comune între miniştrii francezi şi miniştrii români şi să se înceapă un plan pentru redresarea situaţiei romilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *