Romii din Gorj vor fi sprijiniţi să aibă acces mai uşor la educaţie şi sănătate. Un amplu proiect derulat în acest sens va debuta la Craiova, iar vizate sunt comunităţile de romi din trei judeţe ale Olteniei, printre care şi Gorjul. Peste 20 de mii de oameni vor beneficia până la finalul programului de acţiunile programate a se derula pe aproape patru ani.
Multe dintre persoanele de etnie romă nu mai au încredere în instituţiile statului! Asta este concluzia la care au ajuns coordonatorii programului zefiR, program co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Uniunii Europene. Proiectul, a cărui deschidere oficială va avea loc în sediul Palatului Administrativ din Craiova, are ca ţintă romi din trei judeţe: Olt, Dolj şi Gorj. „Prin acest proiect ne dorim să îmbunătăţim accesul la educaţie şi sănătate pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural şi urban mic din 12 comunităţi din judeţele Olt (Caracal, Grădinari, Piatra Olt, Slatina), Dolj (Amărăştii de Jos, Bârca, Filiaşi, Negoi) şi Gorj (Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Polovragi, Târgu-Cărbuneşti). Persoanele vizate prin proiect aparţin unor grupuri vulnerabile, în special romi, cu precădere femei, tineri şi copii”, se arată în comunicatul semnat de Ioana Traistă, coordonator de comunicare al proiectului zefiR.
Ambasadorul Elveţiei, implicat în proiect
La evenimentul de lansare a proiectului sunt aşteptaţi oaspeţi de seamă printre care şi Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România. Proiectul are ţinte clare ce trebuie atinse până la sfârşitul perioadei de implementare. „Până la finalul proiectului, ne dorim ca 1180 de copii să acceseze mai uşor servicii educaţionale de calitate la grădiniţă şi şcoala primară şi să aibă condiţii mai bune acasă pentru a-şi face temele, 3000 de copii cu vârste între 0 şi 17 ani şi 507 femei însărcinate şi mame care alăptează să acceseze mai uşor servicii de sănătate de calitate, iar 12 comunităţi să beneficieze de o imagine mai bună la nivel local, regional şi naţional. Membrii lor îşi vor (re)dobândi stima de sine, capacitatea de a rezolva probleme şi disponibilitatea pentru dialog intercultural”, se mai arată în comunicatul coordonatorilor proiectului.